De la debutul pandemiei, piaţa imobiliară a fost sub lupa experţilor: vom asista la o nouă criză? Vor creşte preţurile locuinţelor? Vor creşte dobânzile la creditele ipotecare? Ne îndreptăm spre o criză similară cu cea din 2008? Ritmul achiziţiilor de locuinţe a reprezentat un răspuns clar în faţa acestor suspiciuni. Potrivit datelor Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în primele luni ale lui 2021 au existat cu 36% mai multe tranzacţii la nivel naţional faţă de 2020 şi cu 30% mai multe faţă de 2019, înainte de pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chiar dacă cifrele arată că piaţa imobiliară este stabilă, există o stare de incertitudine care descurajează cumpărătorii să investească în locuinţe în această perioadă, propunându-şi să amâne momentul achiziţiei până când lucrurile vor căpăta claritate. Vă invităm să trecem în revistă câteva aspecte legate de oportunităţile din piaţa imobiliară, privind spre cifre şi nu spre opinii. Este indicat să aştepţi sau să cumperi un apartament în această perioadă?

Piaţa imobiliară este stabilă, cu apartamente la preţuri corecte

Preţurile materialelor de construcţie au crescut ca efect al pandemiei. Unele materii prime şi-au dublat preţurile, aşa cum este cazul lemnului şi al fierului. Efectul imediat asupra pieţei imobiliare s-a simţit, însă nu semnificativ şi doar parţial în buzunarele cumpărătorilor finali. Dezvoltatorii anunţă creşteri ale costurilor de realizare a construcţiilor cu circa 15-20%. Cu toate acestea, apartamentele noi îşi menţin un ritm de creştere echilibrat, de doar 8-10%. Suntem departe de un boom imobiliar sau de creşteri ale preţurilor care să amintească de perioada 2008. Conform unei analize Kiwi Finance, în 2008, când criza imobiliară era la apogeu, preţul mediu pe metru pătrat la nivel naţional, în marile oraşe, se ridica la 1.835 euro. În acest moment, preţul este de 1.408 euro/mp. Suntem, aşadar, într-o piaţă imobiliară stabilă, cu preţuri corecte ale apartamentelor.

Preţurile se menţin la un nivel echilibrat. Cel puţin pentru moment

Investiţiile imobiliare sunt considerate printre cele mai sigure investiţii pentru că valoarea imobilelor creşte în timp. Analiza Kiwi Finance arată că, în 2018, la nivel naţional, un apartament de 55 mp costa în medie 67.134 euro, cu o perioadă de amortizare a investiţiei de 16 ani. În 2021, pentru acelaşi apartament, un cumpărător plăteşte 78.824 de euro, urmând să îşi recupereze investiţia în 19 ani. În ambele situaţii, perioada de achiziţie raportată la salariul mediu rămâne aceeaşi, respectiv 11 ani. Preţurile cresc constant, iar cei care decid să cumpere imobile în perioade de stabilitate obţin profituri importante.

Însă lucrurile pot evolua în direcţia creşterii semnificative a preţurilor, iar unele semnale există deja în piaţă.

Le recomand clienţilor biroului meu, RE/MAX Action, să îşi achiziţioneze în această perioadă un apartament, pentru că acum piaţa oferă condiţii avantajoase şi preţurile sunt la un nivel stabil. Pe măsură ce cererea din piaţă e tot mai crescută, iar proiectele noi întârzie să apară, preţurile vor creşte semnificativ. Procesul lung şi tot mai complicat de obţinere a autorizaţiilor de construire pentru proiectele noi – ce duce la un raport tot mai dezechilibrat între cerere şi ofertă – va ridica preţurile din piaţă pentru apartamentele existente. Observ deja tendinţa clienţilor de a alege proiecte rezidenţiale care au autorizaţii de construire pe toate fazele de construire a proiectului, aşa cum este cazul Aqua City, proiectul pe care îl reprezint. Foarte curând, primii locatari se vor muta în blocul 1 din Aqua City, iar în paralel se lucrează la celelalte faze ale proiectului”, a declarat Adrian Rus, expert imobiliar şi owner RE/MAX Action.

Standardele de creditare la împrumuturile ipotecare sunt accesibile

În relaţia cu băncile, cumpărătorii beneficiază în această perioadă de termeni contractuali avantajoşi pentru accesarea creditelor şi o valoare mică a IRCC (Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor). Totuşi, BNR intenţionează să înăsprească de la 1 ianuarie 2022 condiţiile de contractare a creditelor imobiliare pentru cumpărarea de locuinţe care nu sunt reşedinţe principale ale clienţilor. Condiţiile băncilor pentru obţinerea unui credit cu destinaţie de locuinţă se pot schimba. De aceea, cumpărătorii ar trebui să profite de climatul de încredere oferit de bănci şi să acceseze un credit ipotecar în această perioadă dacă acesta este varianta de finanţare potrivită pentru ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.