Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine că documentul intern al Comisiei Europene care recomandă evitarea formulei “Crăciun fericit!” este o gravă eroare a funcţionarilor europeni. “Valorile creştine, la fel ca toate celelate valori religioase, sunt reprezentate în arhitectura europeană şi nu trebuie să fie ignorate”, susţine Victor Negrescu pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“În primul rând, Comisia Europeană nu are competenţe în a interzice Crăciunul sau a transmite un astfel de mesaj despre o sărbătoare religioasă extrem de importantă. Este vorba de un document intern care a fost retras, este o eroare comisă de funcţionarii Comisiei Europene şi acest lucru dăunează imaginii UE, în contextul în care UE reprezintă o comunitate de valori. Valorile creştine, la fel ca toate celelate valori religioase, sunt reprezentate în arhitectura europeană şi nu trebuie să fie ignorate. Sunt convins că astfel de greşeli nu vor fi repetate pe viitor. Totuşi, nu trebuie să extrapolăm, e doar un document de circuit intern, dar pe viitor este oportun ca lideri Comisiei Europene să aibă un dialog mai amplu cu reprezentanţii cultelor şi cu reprezenţii Parlamentului Eruopean, astfel încât să nu se mai repete această greşeală care să dăuneze imaginii europene şi sensului european”, a declarat Victor Negrescu pentru News.ro. 
 
El precizează că Uniunea Europeană înseamnă exprimare în diversitate.
”Toate cultele îşi au locul în această construcţie europeană, la fel cum şi creştinismul are un rol puternic în definiţia europeană. Pentru a evita astfel de greşeli, chiar şi asemenea documente interne ar trebui avizate de comisarii europeni, care au o înţelegere mai amplă a dimensiunii politice. Repet, acest document intern este o gravă eroare, iar cei din Comisia Europeană, care astăzi au o componentă eminamente de dreapta, ar trebui să fie mai atenţi la astfel de greşeli”, a conchis Negrescu.
Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni cum ar fi "sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât Crăciunul, şi să evite expresii precum "made man" (n.r. - făcut de mâna omului) a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.
Executivul UE a decis retragerea documentului lansat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, după un articol din tabloidul italian Il Giornale, care susţinea că este o încercare de "anulare a Crăciunului"..

O serie de politicieni de dreapta, inclusiv fostul preşedinte al parlamentului european Antonio Tajani, membru al Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, s-au războit ulterior asupra problemei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de sfatul "absurd".

"Incluziunea nu înseamnă negarea rădăcinilor creştine ale UE",, a scris Tajani pe Twitter.

Ca răspuns, Dalli a emis o declaraţie de scuze.

"Iniţiativa mea de a elabora linii directoare ca document intern pentru comunicarea către personalul comisiei în sarcinile lor a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene şi să prezinte natura incluzivă a Comisiei Europene în toate categoriile sociale. şi convingerile cetăţenilor europeni. Cu toate acestea, versiunea ghidurilor publicate nu serveşte în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate.. În mod clar, liniile directoare necesită mai multă muncă. Prin urmare, retrag orientările şi voi lucra în continuare la acest document", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.