Fostul preşedinte argentinian Mauricio Macri (2015-2019) a fost inculpat cu privire la o presupusă spionare, pe când se afla la şefia statului, a familiilor victimelor submarinului ARA San Juan, al cărui naufragiu, în 2017, s-a soldat cu 44 de morţi, a anunţat magistratul însărcinat cu ancheta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macri, în vârstă de 62 de ani, în prezent principalul lider al opoziţiei de centru în Argentina, a fost inculpat cu privire la ”fapte ilegale în domeniul informaţiilor” şi a fost lăsat în libertate în schimbul plăţii uneicauţiuni, precizează miercuri, în această hotărâre, judecătorul Martin Bava.

Fostul preşedinte este inculpat din cauză că a ”a făcut posibile sarcini de informaţii ilegale, creând condiţiile ca date despre persoane să fie culese, stocate şi folosite”, se arată în această hotărâre de 174 de pagini, făcut public de către magistrat.

El a fost lăsat în libertate în schimbul plăţii unei cauţiuni de 100 de milioane de pesos (aproape un milion de dolari).

Macri a dezminţit mereu că a spionat sau că a cerut vreun spionaj şi se declară victima unei persecuţii politice.

El a fost audiat la începutul lui noiembrie de către judecătorul Bava, a cărei recuzare a încercat să o obţină, fără succes, în cadrul unei anchete preliminare cu privire la urmările acestui naufragiu care a emoţionat profund Argentina.

Submarinul San Juan a ”dispărut” în noiembrie 2017 în Atlanticul de Sud, la 400 de kilometri de coasta Paragoniei.

Submarinul a fost localizat un an mai târziu la 900 de metri adâncime şi nu s-a putut să fie ranfluat, în pofida dorinţei familiilor echipajului.

Potrivit Marinei argentiene, submersibilul, care data din 1983, a făcut o implozie din cauza unor deficienţe tehnice.

Familiile membrilor echipajului au desfăşurat, la acea vreme, o campanie intensă pentru a afla ce s-a întâmplat cu submarinul.

Ele au dat asigurări că au fost filate, interceptate telefonic şi intimidate.

În cadrul aceleiaşi anchete, proceduri judiciare au fost angajate deja împotriva a doi foşti directori ai serviciilor de informaţii, Gustavo Arribas şi Silvia Majdalani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.