Viitorul dreptului la avort în Statele Unite este în joc, miercuri, la o Curte Supremă profund remaniată de către Donald Trump, care ar putea să profite de examinarea unei legi din Mississippi şi să arunce cu ţara cu aproape 50 de ani în urmă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei nouă ”înţelepţi”, dintre care şase sunt conservatori, urmează să analizeze, începând de la ora locală 10.00 (17.00, ora României), o lege adoptată în 2016 de către acest stat din Sud, care interzice avorturile după 15 săptăâni de sarcină.

Curtea urmează să-şi prezinte hotărârea în primăvara lui 2022.

Legea, în comparaţie cu alte legislaţii adoptate în ultimii ani, încalcă cadrul legal stabilit de către Curtea Supremă. Prin acceptarea examinării acesteia, Curtea a transmis semnalul că este pregătită să-şi revizuiască poziţia.

Această poziţie datează din 1973, prin hotărârea emblematică Roe v. Wade, prin care Curtea a stabuilit că Constituţia americană garantează dreptul femeilor de a avorta şi că statele nu le pot priva de acest drept.

În 1992, Curtea a precizat că acest lucru este valabil atât timp cât fătul nu este ”viabil”, adică până într-a 22-a sau a 24-a săptămână de sarcină.

Luând act de această jusrisprudenţă, tribunalele federale au blocat legea din Mississippi înante ca aceasta să intre în vigoare.

Oficiali din acest stat rural şi religios s-au adresat, atunci, Curţii Supreme.

Atunci când le-a acceptat recursul, în pofida faptului că nu era obligată să facă acest lucru, Curtea a anunţat că este pregătită să se întrebe despre limita ”viabilitţii”.

Însă Mississippi îicere în prezent să meargă mai departe şi să-şi anuleze pur şi simplu hotărârea din 1973.

”Suntem conştienţi de impactul cererii noastre”, subliniază într-un editorial, în Washington Post (WP), procurorul general al Mississippi Lynn Fitch.

”Însă, acum 49 de ani, Curtea a prvilegiat o intuiţie politică în defavoarea unui raţionament legal solid pentru a ajunge la o concluzie nefondată constituţional şi este timpul să corecteze această greşeală”, apreciază ea.

”COTLOANE”

Toate eşaloanele Partidului Republican o susţin, dar şi Biserica Catolică şi numeroase asociaţii antiavort, dintre care unele au cheltuit milioane de dolari cu campanii publcitare înaintea acestei auderi.

Toţi aceşti actori consideră că a venit timpul lor, după o jumătate de secol de luptă judiciară şi politică.

”Suntem pe punctul de a intra într-o nouă eră, în care Curtea Supremă va trimite hotărârea Roe v. Wade în cotloanele istoriei, din care nu ar fi trebuit să iasă niciodată”, aprecia cu o zi înainte de audiere fostul vicepreşedinte Mike Pence, un ultraconservator creştin.

Opozanţii avortului sunt galvanizaţi de instalarea la Curtea Supremă a trei judecători numiţi de către fostul preşedinte republican Donald Trump, care au consolidat majoritatea consservatoare.

Influenţa lor s-a făcut deja simţită la 1 septembrie, când ”templul” dreptului american a refuzat, din motive de procedură, să blocheze intrarea în vigoare a unei legi din Texas care interzice avortul din a şasea săptămână de sarcină.

Ea a redeschis dosarul şi şi-a exprimat scepticismul cu privire la arhitectura textului, însă hotărârea se lasă aşteptată, iar numeroase femei texane sunt nevoite să părăsească statul pentru a avorta.

36 DE MILIOANE

De cealaltă parte, apărătorii dreptului femeilor de a avorta, ”îngrojoraţi ca niciodată”, îşi strâng rândurile.

Asociaţii medicale, feministe sau de drepturi civice au scris Curţii Supreme pentru a-i cere să invalideze legea din Mississippi, dar şi sute de aleşi democraţi sau 500 de atşeţi de nivel înalt, inclusiv fotbalista Megan Rapinoe.

Toţi dau asigurări că o alterare, oricât de mică, a actualei jurisprudenţe, va face să cadă întregul edificiu.

În cazul unei abandonări a criteriului ”viabilităţii”, ”statele vor fi capabile să interzică avorturile în orice stadiu al sarcinii”, subliniază Julie Rikelman, care va pleda în faţa celor nouă ”înţelepţi” în numele unicii clinici care practică avorturi în Mississippi.

Potrivit puternicei organizaţii de planning familial, Planned Parenthood, 28 de state nu vor ezita să facă acest lucru, iar 36 de milioane de femei aflate la vârsta procreării vor fi private de acces la întreruperea sarcinii.

Chiar şi fără a spune acest lucru în mod explicit, o validare a legii din Mississippi ”ar însemna o anulare a Roe”, avertizează Julie Rikelman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.