Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
,,Ziua Naţională a României este, pentru mine, un prilej deosebit de a transmite românilor de pretutindeni gânduri de sănătate, bunăstare şi prosperitate, chiar şi într-un context global dificil, influenţat în continuare de efectele pandemiei de COVID-19 şi de multiple provocări. Pentru noi, românii, 1 Decembrie reprezintă mai mult decât marcarea unui moment istoric important – este un reper simbolic al solidarităţii noastre în faţa tuturor dificultăţilor cu care ne-am confruntat ca naţiune, pe care le-am depăşit şi le vom putea depăşi în continuare, cu încredere în forţa noastră proprie. Pentru diplomaţia română, Ziua Naţională reprezintă şi un prilej pentru a reafirma importanţa centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naţionale în realizarea politicii externe, precum şi protejării tot mai performante a intereselor şi drepturilor cetăţenilor români în străinătate. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin misiunile diplomatice şi consulare ale României, oferirea adecvată de asistenţă consulară şi gestionarea situaţiilor dificile în care s-au aflat sau se vor afla cetăţenii români continuă să reprezinte linii prioritare de acţiune”, a transmis Bogdan Aurescu, miercuri cu prilejul celebrării Zilei Naţionale, conform unui comunicat de presă al MAE.
 
El a adus în discuţie şi pandemia şi adaptarea instituţională de care a fost nevoie.
 
„În acest sens, lecţiile învăţate în timpul pandemiei au dat şi startul unui proces de adaptare instituţională şi societală pe termen lung, prin reafirmarea valorilor noastre fundamentale şi a ataşamentului faţă de norme şi principii democratice, cu obiectivul creşterii rezilienţei ca stat şi societate în faţa provocărilor de orice natură şi a capacităţii de gestionare la cei mai înalţi parametri a riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor regionale şi globale. O componentă fundamentală a acestui proces de reflecţie asupra adaptării obiectivelor noastre la tendinţele actuale, inclusiv prin reacţii mai rapide şi mai eficiente, este reprezentată de anticipare, spiritul de iniţiativă şi pregătirea strategică pentru a răspunde în mod eficace provocărilor viitoare. În aceeaşi măsură, în plan diplomatic, consolidarea rezilienţei strategice a României şi a relevanţei noastre pe plan extern face parte din viziunea noastră pentru viitor. Ancorată în valori şi obiective strategice pe termen lung, diplomaţia română a construit şi dezvoltat, în ultimul an, repere importante în această direcţie”, a mai explicat ministrul de Externe.
 
Acesta a reintereat obiectivele comune în cadrul UE şi NATO.
 
„Dincolo de noile repere ale mediului international şi răspunsul la acestea, fundamentele  politicii noastre externe rămân aceleaşi - creşterea profilului ţării noastre în Uniunea Europeană şi în cadrul NATO pentru atingerea obiectivelor noastre comune, precum şi dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, concomitent cu susţinerea şi promovarea valorilor democratice, a respectării dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi susţinerea fermă pentru multilateralismul eficient şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Toate aceste linii directoare au fost reconfirmate sistematic de acţiunea diplomatică pe parcursul acestui an. Inevitabil, momentul Zilei Naţionale ne face să reflectăm nu numai la trecut, ci şi la viitor. Vom aniversa anul viitor 160 de ani de la crearea Ministerului Afacerilor Străine. România a făcut paşi însemnaţi în ceea ce priveşte eficientizarea şi modernizarea acţiunii sale diplomatice. Păstrez, în acelaşi timp, convingerea fermă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă, care să conducă la rezultate concrete care să contribuie la bunăstarea şi la securitatea cetăţenilor români”, a completat Aurescu.
 
El a mai spus că 1 decembrie trebuie să ne ducă cu gândul la valorile solidarităţii şi consecvenţei în construirea unui viitor mai bun.
 
„În orice provocare majoră există însă şi ferestre de oportunitate care nu trebuie ratate. Trăim în continuare o perioadă în care acestea au o importanţă deosebită şi ne îndeamnă să gândim profund împreună, cetăţeni români din ţară şi din străinătate, de 1 Decembrie 2021, la valorile solidarităţii şi ale consecvenţei în construirea unui viitor rezilient. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor!”, a conchis ministrul de Externe.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.