Polonia a prelungit cu trei luni interzicerea accesului în regiunea de frontieră cu Belarusul, impusă în septembrie, după izbucnirea crizei migraţiei cauzată de sosirea a mii de migranţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile măsuri, anunţate marţi seara târziu de către ministrul de Interne Mariusz Kaminski, prelugesc de facto - începând de miercuri - starea de urgenţă instituită în zona de frontieră, care s-a încheiat la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

În virtutea legii poloneze, starea de urgenţă poate fi impusă pe o perioadă maximă de trei luni.

Accesul în zona de frontieră rămâne interzis tututor persoanelor nerezidente în zonă, inclusiv membrilor ONG-urilor care ajută migranţi, potrivit noilor măsuri.

Jurnaliştii care aveau interdicţia de a pătrunde în zonă urmează să poată să ceară o autorizaţie specială grănicerilor.

Aceste noi măsuri au fost posibile după ce Parlamentul, aflat sub controlul conservatorilor naţionalişti, a adoptat un amendament la legea privind apărarea frontierei care acordă ministrului interne puterea de a bloca accesul în zonă în cazul unor incidente la frontieră.

Parlamentul a respins, în Senat, amendamente care îi autorizau pe jurnalişti să muncească liber în regiunea de frontieră.

Opoziţia şi organizaţii de drepturile omului denunţă noile măsuri ca acordând prea multă putere ministrului de Interne şi apreciază că sunt contrare Constituţiei poloneze.

Occidentul acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat criza migraţiei şi că exercită astfel asupra Uniunii Europene (UE) o ameninţare hibridă, acuzaţii respinse de către Minsk.

Polonia a ridicat o barieră de sârmă ghimpată şi a comasat mii de militari de-a lungul celor 400 de kilometri de frontieră, în urma acestor tensiuni cu Belarusul şi din cauza prezenţei a mii de migranţi la frontieră, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, care vor să intre în UE.

Presa poloneză scrie că cel puţin 12 migranţi au murit de ambele părţi ale frontierei, în timp ce încercau să treacă această zonă împădurită pentru a ptrunde în UE.

Human Rights Watch (HRW) estma săptămâna aceasta că dacă ”Belarusul a creat această situaţie fără să-i pese de consecinţele umane, Polonia împărtăşeşte vina suferinţei acute în zona de frontieră”, iar cele două ţări se fac vinovate, în opinia NG-ului, de ”încălcări grave ale drepturilor omului” migranţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.