Miniştrii însărcinaţi cu Migraţia din Germania, Olanda şi Belgia participă la o reuniune europeană la Calais, la patru zile de la cea mai sângeroasă dramă la Canalul Mânecii, în vederea unei consolidări a luptei ”împotriva traficanţilor de migranţi”, de la care Regatul Unit a fost exclus de către Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune de lucru, la care participă comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne, începe la ora locală 15.00 (16.00, ora României) în oraşul portuar din nordul Franţei.

Agenţiile europene de poliţie Europol şi de frontieră Frontex sunt reprezentate la reuniune.

Întâlnirea are ca subiect ”lupta împotriva imigraţiei clandestine şi reţelelor de trecători”, potrivit unei note de presă de sâmbătă seara a ministrului francez de Interne Gérald Darmanin.

Este vorba despre oconsolidare a ”cooperării operaţionale în lupta împotriva trecătorilor, pentru că este vorba despre reţele internţaionale care operează în diverse ţări europene”, potrivit anturajului ministrului.

Reuniunea urmează să se desfăşoare fără partea britanică, direct vizată.

Gérald Darmanin a anulat participarea omologului său britanic Priti Patel, vineri, răspunzând astfel unei scrisori publicate joi seara pe Twitter de către  Boris Johnson, în care cerea Parisului să primească înapoi toţi migranţii care sosesc în Regatul Unit din Franţa.

Gérald Darmanin s-a declarat ”dezamăgit” de solictărle premierului britanic într-un mesaj transmis lui Priti Patel, apreciind că publicarea scrisorii a fost ”şi mai gravă”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a atacat pe Boris Johnson, pe care l-a acuzat de metode ”neserioase”.

Vicepreşedintele Comsiei Europene (CE) Margaritis Schinas a apreciatsâmbătă că Regatului Unit îi revine sarcina să-şi rezolve problemele cu afluxul de migranţi.

Regatul Unit ”a părăsit Uniunea Europeană”, iar în consecinţă el ”trebuie să decidă cum să organizeze gestionarea controlului frontierelor sale”, a subliniat Margaritis Schinas.

Naufragiul, soldat miercuri cu moartea a 27 de persoane, este cea mai gravă dramă a migraţiei la Canalul Mânecii, traversat zilnic în ambarcaţiuni fragile de către migranţi care încearcă să ajungă pe coastele englezeşti.

Aceste traversări au crescut începând din 2018, dupăblocarea portului Calais şi Eurotunelului, prin care migranţi încercau să intre în Regatul Unit la bordul unor vehicule.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.