Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei este deschis luni, marţi şi miercuri, între orele 9.30-16.30 (intrarea ultimului vizitator - cu 30 de minute înainte de închidere).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Durata medie a unei vizite este de o oră. Vizita la Memorial se programează. După ora 16.00, accesul vizitatatorilor în muzeu nu mai este posibil.

Din 18 octombrie, muzeul este deschis, de marţi până duminică, între orele 9.30 şi 16.30. 

Accesul publicului în spaţiile muzeale este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Certificatul verde este necesar. 

Scurt istoric

Fundaţia Academia Civică a preluat ruina fostei închisori în 1993, în vederea transformării ei în muzeu. Proiectul cadru a fost propus Consiliului Europei de Ana Blandiana.

Centrul internaţional de Studii asupra Comunismului (CISAC), înfiinţat şi condus de Romulus Rusan, încă din 1993, a demarat înregistrările de istorie orală şi colectarea de fotografii, acte, obiecte, scrisori, colecţii de ziare, cărţi, manuale, albume, înregistrări de istorie orală, precum şi - pe un alt plan - organizarea de ateliere, seminarii, simpozioane, întâlniri între victimele comunismului şi istoricii din România şi din străinătate, publicarea de cărţi, alcătuirea de expoziţii, cuprinzând mărturii, studii, statistici şi documente privind rezistenţa anticomunistă şi reprimarea ei.

Începând din 20 iunie 1997 (data inaugurării) în fiecare an câteva celule au fost transformate în săli de muzeu, în 2015 fiind oferită publicului ultima dintre ele: ”Elevi în detenţie”. 

Tot în mai 2015, pe clădirea fostei cazărmi prin care treceau în anii 50 convoaiele de prizonieri şi deţinuţi repatriaţi din URSS a fost montată de Fundaţia Academia Civică o placă evocativă.

Fiecare celulă a devenit o sală de muzeu, în care, întâi într-o formă provizorie, mai apoi definitivă, urmând acum o ordine cronologică, sunt prezentate marile teme ale represiunii comuniste, ale distrugerii statului de drept şi înlocuirii lui printr-o construcţie de tip totalitar.

În curtea Memorialului, Spaţiul de Reculegere şi Rugăciune a fost proiectat de arh. Radu Mihăilescu (în urma unui concurs cu 50 de participanţi), iar grupul statuar Convoiul Sacrificaţilor din cea de-a doua curte interIoară este opera sculptorului Aurel Vlad.

În Cimitirul Săracilor, altarul cenotaf a fost realizat de maestrul pietrar Constantin Marinete (2008), iar ansamblul "Scara Vieţii" de arh. Ştefan Radocea (2012).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.