Preşedintele rus Vladimir Putin l-a destuit joi pe directorul uriaşei reţele pentenciare ruse (FSIN), Aleksandr Kalaşnikov, la câteva săptămâni după un scandal zbucnit în urma difuzării unor înregitrări video ale unor violuri şi torturi într-o închisoare rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aleksandr Kalaşnikov, directorul Serviciilor carcerale ruse (FSIN) din 2019, a fost demis din funcţie şi înlocuit cu adjunctul ministrului de Interne Arkadi Gostev, un fost poliţist, potrivit unui decret prezidenţial publicat pe site-ul Kremlinului.

Aleksandr Kalaşnikov este vizat, din 2021, de sancţiuni impuse de către Ununea Europeană  (UE), Statele Unite şi Canada cu privire la presupusul rol pe care l-a jucat în încarcerarea opozantului Aleksei Navalnîi.

Această înlocuire în funcţie are loc pe fondul unui scandal de tortură în Închisoarea din Saratov, în centrul Rusiei, care a condus la destituirea a 18 angajaţi şi cinci cadre FSIN la nivel local.

La începutul lui octombrie, ONG-ul specializat Gulagu.net a publicat înregitrări video ale unor rele tratamente, obţinute de la un avertizor de integritate, un fost deţinut belarus, care a avut acces la înregistrări în timp ce se afla în detenţie, sub acoperirea unor activităţi de mentenenţă informatică şi care a cerut, între timp, azil în Franţa.

Aceste imagini surprind violuri şi torturi sistematice la care sunt supuşi deţinuţi.

Mai multe anchete au fost lansate în urma acestor dezvăluiri.

Autorităile ruse au lansat mai întâi urmăriri şi au emis un mandat de arestare pe numele avertizorului de integritate Serghei Savelev, care a fugit din Rusia şi a ajuns în Franţa.

Ele au abandonat aceste urmăriri.

Sistemul carceral rus este pătat foarte des de scandaluri de tortură, comise în mod cvasiinstituţionalizat de către gardieni sau alţi deţinuţi, la ordinul acestora, cu scopul smulgerii unor mărturisiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.