Procurorii DIICOT anunţă destructurarea unui grup infracţional organizat, profilat pe infracţiuni de proxenetism şi spălare a banilor şi care acţiona, de aproximativ nouă ani în afara ţării. Activitatea traficanţilor de carne vie a început într-o provincie din Spania, iar de-a lungul anilor proxeneţii au ajuns să ducă tinere prostituate din România în mai multe ţări din vestul Europei, exploatarea acestora asigurându-le traficanţilor o viaţă de lux. Şi la Craiova, Piteşti, Tulcea grupuri infracţionale specializate în prostituţie au fost destructurate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Grupul infracţional specializat în proxenetism a fost înfiinţat în anul 2012 şi iniţial şi-a concentrat activitatea infracţională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense. Un an mai târziu, la grupul infracţional a aderat un apropiat de încredere al liderului grupului, care avea drept principal rol acela de a gestiona sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, de a ascunde provenienţa acestora prin dobândirea fictivă a unor proprietăţi în numele său, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor judiciare faţă de lider.
„Pe parcursul anilor activitatea infracţională a grupului a condus la obţinerea unor sume importante de bani şi a căpătat notorietate în mediul infracţional din Romania, acesta fiind cunoscut în rândul altor persoane care desfăşoară activităţi similare, mai ales din municipiul Giurgiu. Chiar dacă activitatea grupului era cunoscută de către alte persoane, la indicaţiile stricte ale liderului, membrii grupului au abordat o conduită extrem de discretă şi precaută, astfel că nu au fost identificate alte relaţii infracţionale cu alte persoane din afara grupului, care la un moment dat ar fi putut conduce la descoperirea activităţii infracţionale. Pe parcursul timpului la grup au aderat persoane de încredere, cu care liderul a dezvoltat relaţii de prietenie încă din copilărie şi persoane care au locuit în aceeaşi zonă din municipiul Giurgiu. Liderul grupului a condiţionat aderarea noilor membrii de remiterea unei cote părţi din profiturile ce urmau a fi obţinute de către noii membrii din activitatea de proxenetism, dat fiind faptul că acesta a oferit condiţiile necesare practicării prostituţiei de către victimele recrutate de noii membrii, constând în transport, cazare, publicare anunţuri tip escortă, mod de operare, transfer bani, supraveghere şi mai ales o protecţie a activităţii de prostituţie/proxenetism”, transmite DIICOT într-un comunicat dat publicităţii miercuri. 
De-a lungul timpului, activitatea grupului s-a extins în mai multe zone din Europa de Vest. Mai mult, pentru a părea că are afaceri legale, liderul grupului a înfiinţat o firmă pe teritoriul Marii Britanii, iar în urma unor operaţiuni financiare fictive, banii obţinuţi din exploatarea femeilor erau introduşi apoi în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor familiei sau ale interpuşilor şi chiar erau investiţi în iniţierea şi dezvoltarea unor complexe comerciale
În ceea ce priveşte recrutarea prostituatelor, tinerele care ajungeau să fie exploatate erau atrase prin metoda „loverboy”. Fetele primeau, în primă fază, bani sau diverse cadouri, erau duse în vacanţe, la petreceri, plimbate cu autoturisme de lux, ajungând la o „depenenţă” faţă de acest stil de viaţă, „astfel încât victimele infracţiunii de proxenetism erau dispuse să facă orice în favoarea şi la solicitarea acestora”, au reţinut procurorii care instrumentează acest dosar. 
Fetele erau determinate să creadă că le sunt datoare proxeneţilor, atât din punct de vedere moral, cât şi material.  
„Efectiv victimele se aflau permanent într-o stare de supunere faţă de membrii grupării, neconştientizând faptul că în realitate acestea erau doar victime care susţineau financiar autorii”, mai scriu anchetatorii. 
Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 20 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, la membrii grupului infracţional, 12 persoane urmând a fi duse la audieri. 
- Şi procurorii DIICOT Craiova au destructurat un astfel de grup infracţional profilat pe proxenetism, care acţiona de peste un deceniu.
„În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de 5 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, şi care a avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituţiei „la stradă” sau/şi „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Piteşti şi Timişoara, iar ulterior acestea au fost transportate şi adăpostite în străinătate (Italia, Franţa, Elveţia, Spania, Germania, Danemarca)”; transmite DIICOT. 
În acest caz, tinerele prostituate erau racolate din familii dezorganizate, fete cu educaţie precară, cărora le promiteau un loc ce muncă sau un viitor împreună cu bărbaţii care le recrutau. 
„În cele mai multe situaţii, folosind metoda «loverboy», membrii grupării câştigau încrederea victimelor, şi, sub pretextul unui viitor comun şi oferirii unui mod de viaţă lipsit de griji, le convingeau să practice prostituţia în special în municipiile Craiova şi Timişoara, după care se deplasau împreună cu acestea în diferite ţări (Italia, Franţa, Spania, Elveţia), unde, prin constrângere (acte de violenţă şi ameninţări), le determinau să practice prostituţia în folosul lor. De regulă, victimele au fost ţinute în imobile închiriate (de unul din membrii grupării), au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării. De asemenea, s-a stabilit faptul că membrii grupării infracţionale au dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relaţii cu cetăţeni albanezi implicaţi activ în activităţi de trafic de persoane şi proxenetism, care controlau «posturile» în care se practica prostituţia, membrii grupării achitându-le taxe în schimbul acceptării folosirii de către victime a acelor locaţii”, precizează DIICOT.
În această speţă 11 persoane vor fi audiate, miercuri. 
- De asemenea, procurorii DIICOT Constanţa fac, miercuri, 13 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi proxenetism.
„ În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2020 – 2021, prin specularea stării de vădite vulnerabilitate, suspecţii au recrutat un număr de 7 persoane vătămate minore şi majore pe care le-au adăpostit şi le-au determinat la practicarea prostituţiei pe raza oraşului Cernavodă”, informează anchetatorii
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane. 
- Tot prin metoda „loverboy” acţionau şi membrii unui grup infracţional din Piteşti
În perioada 2020-2021, un număr de 6 suspecţi, au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt persoane de sex feminin, pe care le-au constrâns să practice prostituţia pe raza municipiilor Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obţinute de către persoanele vătămate, din activitatea de prostituţie. În activitatea infracţională, suspecţii au transportat persoanele vătămate în diverse oraşe din România, le-au cazat în moteluri sau apartamente închiriate, iar ulterior au postat anunţuri în vederea atragerii de clienţi. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului au supravegheat atent persoanele vătămate, le-au restrâns libertatea de mişcare şi au folosit ameninţări şi violenţa fizică pentru a le constrânge să practice prostituţia”; au reţinut anchetatorii.
În acest caz, femeile exploatate erau lovite cu pumnii şi cu picioarele, ameninţate cu moartea şi cu săvârşirea unor infracţiuni îndreptate asupra copiilor minori, fiind ameninţate cu divulgarea către terţe persoane a faptului că acestea se prostituează. Din banii obţinuţi din activitatea infracţională, membrii grupului şi-au achiziţionat autoturisme de lux iar importante sume de bani le-au pierdut în sălile de jocuri de noroc
- De asemenea, la Tulcea procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Tulcea fac 7 percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi lipsire de libertate în mod ilegal. 
„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2016- 2021, prin inducere în eroare şi abuz de autoritate, suspecţii au recrutat mai multe persoane vătămate de sex feminin pe care le-au transportat pe teritoriul Germaniei, unde le-au determinat la practicarea prostituţiei, sumele de bani obţinute fiind folosite în totalitate de către aceştia”, transmit anchetatorii.
Patru suspecţi vor fi duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea pentru audieri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.