Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a afirmat că „România a fost şi va rămâne cel mai apropiat şi mai sincer prieten al Republicii Moldova”, după întrevederea de marţi cu Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al forului legislativ. Discuţiile au vizat proiectele comune de interes strategic în domeniille - energetic, infrastructurii de transport, comunicaţiilor şi educaţiei, fiind convenită aprofundarea şi extinderea dialogului politico-diplomatic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE „Vizita preşedintelui Republicii Moldova are loc într-un moment simbolic, la aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, fiind prima vizită oficială pe care  Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o efectuează în România după alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Cu această ocazie, a fost semnată Foaia de parcurs actualizată privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova. Discuţiile din cadrul întrevederii au reconfirmat caracterul special, privilegiat al relaţiei bilaterale, conferit atât de comunitatea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, cât şi de Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, arată comunicatul de presă al Senatului.

Conform sursei citate, partea română a subliniat angajamentul ferm, substanţial, consecvent, asumat, deschis la nivelul întregii elite politice, în vederea avansării agendei bilaterale, sprijinirii procesului ambiţios de reformă şi modernizare promovat de autorităţile de la Chişinău, precum şi realizării obiectivului principal al Republicii Moldova de integrare în comunitatea europeană.

Cu prilejul consultărilor, au fost trecute în revistă proiecte comune de interes strategic în domeniile: energetic, infrastructurii de transport, comunicaţiilor şi educaţiei, fiind convenită aprofundarea şi extinderea dialogului politico-diplomatic, prin intensificarea contactelor şi valorificarea oportunităţilor de colaborare la toate nivelurile.

În context, părţile au subliniat dorinţa de menţinere a trendului ascendent al relaţiilor pe linia diplomaţiei parlamentare, cu efecte pozitive în susţinerea eforturilor executivului de la Chişinău de implementare a reformelor din Republica Moldova.

Din delegaţia Senatului României au făcut parte senatorul Vasile Dîncu, senatorul Radu-Mihai Mihail şi senatorul Lóránd Turos, mai indică sursa menţionată.

ŞTIREA INIŢIALĂ „România a fost şi va rămâne cel mai apropiat şi mai sincer prieten al Republicii Moldova. I-am transmis astăzi doamnei preşedinte Maia Sandu că vom sprijini eforturile administraţiei domniei sale de întărire a instituţiilor statului în vederea continuării parcursului european. Este nevoie de hotărâre şi voinţă politică solidă pentru implementarea rapidă a reformelor de pe agenda europeană – care sunt de altfel reforme necesare pentru bunăstarea cetăţenilor, pentru modernizarea şi consolidarea stabilităţii Republicii Moldova”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe Facebook. 
 
Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a efectuat o vizită la Bucureşti la invitaţia lui Klaus Iohannis. Ea a avut întrevederi şi cu şeful statului şi cu premierul interimar Florin Cîţu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.