Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a precizat, marţi, că guvernul speră că speculaţiile rău intenţionate despre starea de bine a jucătoarei Peng Shuai şi despre locul în care se află se vor opri şi a adăugat că nu ar trebui politizat cazul ei, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a refuzat să comenteze dacă guvernul chinez va lansa o anchetă cu privire la acuzaţiile de agresiune sexuală ale lui Peng împotriva fostului vicepremier Zhang Gaoli.

El a repetat comentariile anterioare făcute reporterilor, spunând că situaţia lui Peng "nu a fost o problemă diplomatică”.

"Cred că toată lumea a văzut-o participând recent la unele evenimente publice, precum şi la apelul video cu preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, (n.r. - Thomas) Bach”, a spus Zhao.

Întrebat de un reporter dacă acest caz ar afecta negativ imaginea Chinei, Zhao a răspuns: "Cred că unii oameni ar trebui să oprească promovarea intensă, rău intenţionată şi să nu politizeze această problemă”.

Comentariile sale se alătură celor făcute, tot marţi, de un important editor al unei publicaţii de stat chineze. "Unele forţe occidentale constrâng o instituţie şi pe Shuai Peng, obligându-i să ajute la demonizarea sistemului Chinei”, a scris Hu Xijin, editorul tabloidul naţionalist Global Times, pe Twitter.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a avut, duminică, o discuţie prin apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng, a cărei situaţie a stârnit controverse în ultima perioadă, a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic.

La discuţia care a durat 30 de minute au participat şi Emma Terho, preşedinta Comisiei CIO a Sportivilor, şi Li Lingwei, membru CIO din China.

Shuai Peng a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a precizat CIO.

"M-a liniştit să văd că Peng Shuai era bine, ceea ce reprezenta îngrijorarea noastră principală. Ea părea să fie relaxată. I-am oferit susţinerea noastră şi să rămânem în legătură în orice moment convenabil pentru ea, ceea ce evident că a apreciat", a declarat Emma Terho.

Amnesty International a criticat această intervenţie a lui Thomas Bach, precizând că forul olimpic "intră în ape periculoase” cu apelul video efectuat. "Ar trebui să fie extrem de atenţi să nu participe la vreo ascundere a unei posibile încălcări a drepturilor omului", a declarat Alkan Akad, cercetător de la Amnesty China.

De asemenea, WTA a precizat, luni, că apelul video dintre jucătoarea de tenis Peng Shuai şi preşedintele CIO, Thomas Bach, nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze, care a acuzat un fost înalt oficial guvernamental de viol.

Nici discuţia jucătoarei cu preşedintele CIO, Thomas Bach, prin apel video şi nici apariţiile ei la o cină cu prietenii, de sâmbătă, şi la un turneu de tenis pentru copii, de duminică, transmise de presa oficială chineză, nu sunt suficiente pentru a linişti WTA cu privire la viitorul sportivei.

"A fost plăcut să o vedem pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu răspund îngrijorării WTA cu privire la starea ei de bine şi la capacitatea sa de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat un purtător de cuvânt al asociaţiei jucătoarelor profesioniste de tenis.

Discuţia prin transmisiune video dintre fostul număr 1 mondial la dublu şi preşedintele CIO "nu schimbă apelul nostru pentru o adevărată anchetă transparentă şi echitabilă cu privire la acuzaţiile ei de viol, întrebarea care ne-a ridicat primele îngrijorări”, a continuat purtătorul de cuvânt al WTA.

Shuai Peng, dublă campioană de Grand Slam la dublu şi una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din China, l-a acuzat public pe Zhang că a forţat-o să facă sex în locuinţa lui, potrivit capturilor de ecran ale unei postări de pe reţelele de socializare, ştearsă la scurt timp de cenzură.

Dispariţia ei din viaţa publică timp de mai bine de două săptămâni după postare a provocat un val de îngrijorare internaţională, WTA şi Organizaţia Naţiunilor Unite cerând o anchetă cu privire la acuzaţiile ei de agresiune sexuală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.