Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, marţi, că PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu. Ea a arătat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie ăs le respecte, acela al majorităţii, configuraţia actuală. Gorghiu a anunţat că votul pentru noul preşedinte va fi dat tot astăzi, iar Florin Cîţu este susţinut de grupul PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul Senatului urmează să voteze, la ora 12.00, revocarea preşedintelui Anca Dragu, la solicitarea PNL, PSD şi UDMR. 

Alina Gorghiu a declarat, la Senat, că solicitarea de revocare se va supune votului secret, cu cartele, în plenul Senatului, urmând ca ulterior un viitor Birou Permanent va trebui să convoace un nou plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă, după revocarea Ancăi Dragu. 

”Este un vot care ţine cont de realitatea politică de la acest moment, de actuala configuraţie politică. Vreau să precizez de la început că nu este vreo pedeapsă, sancţiune pentru preşedintele în funcţie, ci este o chestiune firească, de normalitate, atunci când se schimbă configuraţia politică, majoritatea, este democratic ca acea majoritate să îşi poată desemna preşedintele”, a explicat Gorghiu. 

Senatoarea PNL a spus că solicitarea se bazează pe articolul 64 din Constituţie şi Regulamentul Senatulu, precum şi o decizie a CCR cu nr 601 care spune că, atunci când nu există o reglementare la nivelul Senatului (...) atunci se aplică prevederile din Constituţie”.  

”Vom derula, în cursul zilei, o nouă procedură de vot în plen, cu buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului”, a mai spus Gorghiu. 

Alina Gorghiu a spus că grupul PNL îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia Senatului. ”Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR. 

Întrebată când va prelua Florin Cîţu funcţia de preşedinte al Senatului, în condiţiile în care este încă premier interimar, Alina Gorghiu a afirmat că nu ar fi nicio problemă de incompatibilitate.

”Ne-am uitat peste legi, vom fi foarte atenţi la respectarea tuturor normelor care sunt în vigoare la acest moment, însă vom avea grijă ca toată birocraţia să fie făcute astfel încât să facem activitatea şi la Parlament şi la Guvern să fie exact cum trebuie, în parametri optimi”, a spus senatoarea PNL. 

Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor prevăzute în Regulament şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.