Fostul ministru al Economiei de la USR Claudiu Năsui afirmă, marţi, că sistemul de încălzire de stat e mort, iar politicienii ar trebui să recunoască acest lucru, evident de mai mulţi ani, şi să găsească soluţii reale, nu să împiedice oamenii să aleagă cu ce se încălzesc. ”Bucureştenii vor plăti bani mulţi ca să stea în frig şi să primească apă rece”, a transmis Năsui, precizând că soluţii există, doar Guvernul nu le vede.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bucureştenii vor ajunge să plătească bani mulţi ca să stea în frig şi să primească apă rece. Statul dă apă caldă fix la fel cum dă educaţie şi sănătate. Adică cu costuri imense şi cu calitate joasă. În teorie totul e „eficient”, în practică, e dezastru. Suntem ţinuţi captivi unui sistem de stat care ne descurajează şi chiar ilegalizează alternativele”, a scris, marţi, pe Facebook, fostul ministru al economiei de la USR Claudiu Năsui.  

Potrivit acestuia, falimentul sistemului de încălzire de stat era clar de mulţi ani.  

”Nu e vina actualului primar. Vina lui e că susţine în continuare să fim prizonieri în acest sistem de stat. De acolo pleacă toată problema. Marea majoritate a bucureştenilor este branşată la sistemul de încălzire de stat, din care de multe ori primesc căldură doar în teorie. În practică primesc apă rece sau călâie. Există variante moderne de încălzire a locuinţei. Dar aici vine statul şi descurajează şi, mai mult, chiar împiedică debranşarea de la sistemul de stat. Cu bună ştiinţă”, a mai scris Năsui.  

Potrivit acestuia, ”actualul guvern, aşa zis „liberal”, lansează ideea ilegalizării complete a centralelor de apartament, care e principala alternativă la sistemul de încălzire de stat”.  

”Pe scurt, statul ne promite apă caldă, nu ne-o dă, dar totuşi ne pune să plătim pentru ea (şi prin factură şi prin subvenţii care tot de la noi vin). Evident, oamenii căută alternative să poată avea totuşi apă caldă şi căldură iarna. Aşa că ce se gândesc socialiştii să facă? Să ne ilegalizeze principala alternativă la sistemul de stat: centrala de apartament. Vor să ne ţină captivi unui sistem în care să murim încet de frig. Să ne îmbolnăvim, să răcim, să ne scadă rezistenţa organismului până ajungem la spitale tot de stat unde vom fi tot la mâna partidului pentru a primi „sănătate gratuită”. A venit momentul să avem curajul să spunem că sistemul de încălzire de stat e mort”, mai afirmă Năsui.  

Fostul ministru afirmă că ”de zeci de ani politrucii tot încercă să facă socialismul să meargă”.  

”Nu va merge nici acum, nici peste un an, nici peste zece. Vom avea fix ce avem acum: apă rece pe bani din ce în ce mai mulţi. Soluţia e evidentă pentru toată lumea, numai pentru guvern nu: să avem dreptul să ne alegem cu ce ne încălzim”, susţine Năsui.  

Acesta precizează că soluţii si tehnice şi financiare există.  

”De exemplu, subvenţia care în prezent merge pentru a pompa apă caldă în solul Bucureştiului (2.000 de tone de apă fierbinte pe oră) poate fi redirecţionată înspre ajutarea celor cu adevărat nevoiaşi să îşi aleagă cum să se încălzească. Cine vrea centrală de apartament să-şi pună. Cine vrea să fie branşat la centrala de bloc sau de cvartal, să poată să o facă. Cine vrea să folosească electricitate, de asemenea. Nu suntem condamnaţi să trăim în frig şi să nu avem apă caldă. Nu putem continua cu actualul sistem de încălzire de stat în care forţăm oamenii să stea în frig. În încălzire precum în toate domeniile, românii ar trebui să aibă dreptul de a alege”, a încheiat Năsui.  

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat vineri că se pregăteşte un set de măsuri care include şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. "Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor", arată el. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.