Actorul José Sacristán va fi recompensat anul viitor cu premiul Goya de onoare la ceremonia de decernare a trofeelor Academiei spaniole de film, care este programată pentru 12 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia a anunţat luni că José Sacristán va primi distincţia în cadrul evenimentului de la Palau de Les Arts din Valencia.

Ediţia cu numărul 36 a galei va avea loc cu public şi va avea mai mulţi prezentatori.

Ceremonia va fi şi un omagiu adus cineastului Luis García Berlanga, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani.

Născut pe 27 septembrie 1937, Sacristán a debutat ca actor de teatru, în 1960, iar cinci ani mai târziu a început să joace şi în producţii de televiziune şi cinematografice.

În anii 1970 a jucat în unele dintre comediile spaniole emblematice ale epocii, dar s-a remarcat şi ca actor dramatic, în filme precum „Un hombre llamado Flor de Otoño”, de Pedro Olea, „La colmena”, de Mario Camus, şi „El pájaro de la felicidad”, de Pilar Miró.

A lucrat cu mare parte dintre cineaştii spanioli din diferite generaţii, evidenţiindu-se în toate genurile cinematografice, şi, în ultima perioadă, a făcut parte din producţii ale unor regizori tineri, ca Javier Rebollo („El muerto y ser feliz”, 2012), Carlos Vermut („Magical Girl”, 2014) şi Kike Maíllo („Toro”, 2016).

O parte din cariera sa a fost derulată în Argentina, unde a devenit popular în 1978 graţie „Solos en la madrugada”. El a fost şi protagonistul filmului argentinian „Un lugar en el mundo” (1992), de Adolfo Aristarain.

Pe lângă cariera de actor, el a regizat „Soldados de plomo” (1983), „Cara de acelga” (1987), pentru care a scris scenariul alături de Carlos Pérez Merinero, şi „Yo me bajo en la próxima, ¿y usted?” (1992).

De-a lungul carierei a primit numeroase premii, între care două Concha de Plata la  Festivalul de la San Sebastián şi un Goya. Cariera sa a fost recunoscută prin trofee onorifice precum Cóndor de Plata în 2011, Premio Feroz în 2014 şi Medalia Cercului Scenariştilor în 2020. În plus, în 2001, a fost recompensat cu Medalia de merit pentru Arte Frumoase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.