Una dintre puţinele lucrări ulei pe pânză rămase din creaţia lui Serge Gainsbourg, care la finalul anilor 1950 a renunţat la pictură în favoarea muzicii, va fi licitată la Paris pe 19 noiembrie, potrivit euronews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa de licitaţii Crait+Müller a estimat lucrarea la 30.000 - 50.000 de euro.

Pictura, care îl reprezintă pe artist în vremea copilăriei alături de sora lui, a fost oferită cadou chiar de artist, în 1959, regretatei cântăreţe Juliette Gréco.

Vânzarea acestui tablou, intitulat „Enfants au square”, face parte dintr-o licitaţie dedicată lui Gréco, care a murit în 2020 la vârsta de 93 de ani.

Doar cinci dintre tablourile pictate de Gainsbourg (1928 - 1991) sunt încă în circulaţie, inclusiv acesta de faţă.

Înainte de a îşi începe cariera muzicală, în timpul căreia a compus peste 500 de cântece, fiind unul dintre cei mai prolifici artişti europeni, Gainsbourg a studiat la Beaux-Arts şi a fost membru al Académie de Montmartre.

În 1954, la vârsta de 26 de ani, a abandonat pictura şi şi-a distrus cele mai multe dintre creaţii.

„Enfants au square” i-a fost oferit lui Gréco, cu care a colaborat pentru „La Javanaise”, după ce compozitorul a mărturisit că „pictura este unica dragoste adevărată”.

„Serge a venit la mine acasă şi a spus: «Am ars tot, distrus tot, îţi dau ţie ăsta. Este singurul rămas»”, a explicat Gréco într-un interviu. „Este o pânză foarte emoţionantă. Iubesc tabloul ăsta. Stătea deasupra patului meu, dar l-am plimbat prin casă. Este mai mult decât o pictură. M-ar durea dacă ar fi să dispară”.

În 2015, Juliette Gréco a apelat la AFP după ce pictura a dispărut din casa ei. Lucrarea a reapărut la scurt timp, fiind presupus că fusese luată de un apropiat.

La licitaţia de la Paris vor fi scoase la vânzare 750 de obiecte - de la bijuterii la carnete de notiţe şi mobilă - care au aparţinut cântăreţei. Întreaga licitaţie va fi coordonată de Julie-Amour Rossini, nepoată a ei.

Un tablou semnat Foujita, „La Petite Gréco au chat”, ar putea fi vândut pentru 80.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.