Gigantul farmaceutic american Novavax a despus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva covid-19 în Uniunea Europeană (UE), anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care precizează că poate emte un aviz în ”câteva săptămâni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului anticovid al Novavax”, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană de reglementare.

”Evaluarea urmează să se esfăşoare după un calendar accelarat”, a precizat EMA, anunţând că un aviz cu privire la autotrizarea puneri pe piaţă ar putea fi emis în ”câteva săptîmâni”.

Acest vaccin împotriva covid-19, care ar putea deveni al cincilea autorizat în UE, foloseşte o tehnologie diferită de cele ale vaccinurilor larg autorizate în lume.

Este vorba despre un vaccin ”subunitar”, pe bază de proterine, care declaşează un răspuns imunitar fără virus.

El poate fi depozitat la o temperatură de 2-8°C, ceea ce îi facilitează distribuirea.

”Anunţul de azi (miercuri) al EMA apropie Novavax de obectvul nostru de a asigura un acces mondial larg la vaccinul nostru împotriva covid-19 pe bază de proteine în Europa”, declară, citat într-un comunicat, CEO-ul Novavax Stanley C. Erck.

Comisia Europeană (CE) anunţa în august că a încheiatun contract cu Novavax în vederea unei cumpărpri anticipate a 200 de milioane de doze de vaccin, după aprobarea EMA.

Indonezia a devenit, la începutul lui noiembrie, prima ţară care a autorizat vaccinul anticovid Novavax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.