USR acuză că „noua alianţă PSD - PNL - UDMR” a respins în plenul de miercuri al Senatului, prim for sesizat, proiectul de lege împotriva mafiei pădurilor, iniţiat de către deputaţii USR Adrian Giurgiu şi Bogdan Rodeanu. Propunerea legislativă prevede creşterea capacităţii organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn prin extinderea competenţelor Jandarmeriei Române în combaterea transportului ilegal de lemne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Votul de respingere a venit după ce liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat, înainte de întrunirea plenului, organizarea unui comitet al liderilor pentru introducerea proiectului USR, care avea termen de adoptare tacită, pe ordinea de zi pentru a fi respins. Aceeaşi alianţă PSD - PNL - UDMR a dat, ieri, în Comisia juridică a Senatului, un raport negativ proiectului depus de USR împotriva mafiei pădurilor”, precizează USR, într-un comunicat de presă.
 
La dezbaterile din plenul de miercuri  PSD a susţinut prin vocea senatorului Ioan Deneş că „în România nu există defrişări ilegale”, iar prin vocea senatoarei Nicoleta Pauliuc că „România a parcurs toţi paşii solicitaţi de cei de la Comisia Europeană” şi că, dacă modificările propuse de USR ar intra în vigoare, „instituţii ale statului se vor călca în picioare în momentul în care le vom da atribuţii” şi “vom avea mai multe instituţii care vor disipa această autoritate de control”.
 
Asta în condiţiile în care, mai spune sursa citată:
 
• din pădurile din România dispare un volum de lemn de două ori mai mare decât cel valorificat oficial, conform datelor publicate de Inventarul Forestier Naţional (EFN) pentru ciclul II, citate în expunerea de motive a proiectului; 
 
• România se află în acest moment în procedură de infringement pentru că nu a luat măsuri pentru stoparea exploatării forestiere ilegale, în urma avertismentului primit din partea Comisiei Europene la începutul anului 2020, care doreşte să vadă din partea autorităţilor un angajament real şi măsuri cu efect pe termen lung pentru a rezolva această problemă a defrişărilor ilegale.
 
 
„Garda forestieră şi Poliţia rutieră nu au personal suficient pentru a efectua aceste verificări şi a fi în permanentă alertă, de aceea e nevoie să suplimentăm aceste acţiuni prin implicarea Jandarmeriei. În prezent, Jandameria are prerogativa de a efectua controale asupra maşinilor care transportă lemne numai pe drumurile nepublice, un procent nesemnificativ fiind efectuat pe această cale. Cu toate că, iniţial, reprezentanţii celorlalte partide politice au sprijinit această iniţiativă, ulterior au făcut un pas înapoi, concluzia fiind: actuala putere USL nu îşi doreşte cu adevărat să controleze acest fenomen ”, a declarat, în timpul dezbaterilor din Senat, senatorul USR Gheorghiţă Mîndruţă.
 
Proiectul de lege iniţiat de USR:
 
• creşte capacitatea organelor statului de a limita tăierile ilegale de lemn;
 
• stabileşte competenţa personalului Jandarmeriei Române de a opri în trafic, de a verifica documentele de provenienţă şi de transport ale încărcăturii
şi de a imobiliza în condiţiile legii, dacă este cazul, autovehiculele care transportă material lemnos;
 
• stabileşte competenţa personalului Jandarmeriei Române, în lipsa poliţiştilor rutieri, de a constata contravenţiile şi aplica sancţiuni contravenţionale, potrivit legii.
 
„Indiferent de piedicile puse noua alianţa toxică PSD-PNL-UDMR, USR va continua lupta împotriva mafiei pădurilor. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional”, mai indică sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.