Rusia a cerut marţi Armeniei şi Azerbaidjanului să îşi detensioneze relaţiile, după o confruntare la graniţă soldată, potrivit Erevanului, cu moartea a 15 soldaţi armeni, capturarea altor 12 şi pierderea a două posturi de luptă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, Armenia a cerut Rusiei să o ajute la apărarea împotriva Azerbaidjanului, după confruntare, cea mai grea luptă de la un război de 44 de zile purtat anul trecut între forţele etnice armene şi armata azeră asupra enclavei Nagorno-Karabah, care a ucis cel puţin 6.500 de oameni şi s-a încheiat cu o victorie pentru Azerbaidjan.

Acel conflict s-a încheiat după ce Rusia a intermediat un acord de pace şi a desfăşurat aproape 2.000 de trupe de menţinere a păcii în regiune.

Turcia a luat partea Azerbaidjanului, care a luat înapoi porţiuni de teren pe care le pierduse într-un conflict anterior.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prim-ministrul armean Nikol Pashinyan au discutat marţi situaţia de la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan într-un apel telefonic, a anunţat Kremlinul, fără a da detalii.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit telefonic cu omologii săi armeni şi azeri şi le-a cerut să înceteze toate ostilităţile, a declarat agenţia de presă Interfax, citată de minister.

Ministerul armean al Apărării, într-o serie de declaraţii transmise de agenţiile de presă armene şi ruse, a declarat că trupele sale au fost atacate de artileria azeră, arme de calibru mic şi vehicule armate. Potrivit ministerului, 15 dintre soldaţii săi au fost ucişi, 12 capturaţi şi că două poziţii de luptă în apropierea graniţei cu Azerbaidjan au fost pierdute.

”Deoarece Azerbaidjanul a atacat teritoriul suveran al Armeniei, cerem Rusiei să apere integritatea teritorială a Armeniei pe baza unui acord (de apărare reciprocă) existent între ţările noastre” din 1987”, a declarat Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, citat de Interfax.

Rusia are o bază militară în Armenia, precum şi forţe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah.

Ministerul azer al Apărării a declarat că a lansat o operaţiune militară pentru a răspunde la ceea ce a numit ”provocari” la scară largă din partea armeană şi, într-un comunicat, a dat vina pe conducerea politico-militară a Armeniei. Acesta a spus că forţele armene au bombardat poziţiile armatei azere cu tiruri de artilerie şi mortar şi că propria operaţiune a avut succes.

”Armata Azerbaidjanului are superioritate operaţională şi tactică”, se afirmă în comunicat, potrivit căruia a vizat trupe şi echipamente armene de-a lungul graniţei. "

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.