Ministrul de Externe Nogdan Aurescu a exprimat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, solidaritatea cu Polonia, Lituania şi Letonia în criza migranţilor, generată de regimul de la Minsk, şi a exprimat sprijinul pentru noi sancţiuni împotriva celor implicaţi, dar şi a sectorului economic, transmite MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu privire la Belarus, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat solidaritatea cu statele membre (Polonia, Lituania şi Letonia) care se confruntă cu efectele crizei generate de regimul de la Minsk prin instrumentalizarea inacceptabilă a migraţiei, în încercarea autorităţilor belaruse de a pune presiune pe Uniunea Europeană. De asemenea, a exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă a unui nou pachet de sancţiuni care să vizeze atât pe cei implicaţi în criza migraţiei, cât şi sectorul economic. Ministrul român de externe a încurajat Serviciul European de Acţiune Externă să continue dialogul cu statele terţe pentru gestionarea crizei şi pe componenta privind statele de origine a migranţilor”, informează MAE după participarea şefului diplomaţiei române la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Agenda discuţiilor a inclus, ca subiecte principale, Balcanii de Vest şi regiunea Sahel. Totodată, la capitolul Aspecte curente, miniştrii au abordat subiecte precum situaţia din Belarus, Cipru/Varosha, Etiopia, Sudan şi relaţiile cu America Latină.

De asemenea, în marja reuniunii, ministrul român de Externe a participat la un mic-dejun informal cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, organizat la iniţiativa Poloniei, prilej cu care a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii şi în regiunea Mării Negre şi a împărtăşit o parte dintre evaluările pe acest subiect discutate cu secretarul de stat american Blinken în urmă cu o săptămână, în cadrul vizitei sale la Washington. De asemenea, ministrul Aurescu a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi a menţionat nevoia de creştere a rezilienţei sale prin menţinerea unui ritm susţinut al reformelor. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic, ce va avea loc în luna decembrie 2021, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru aspiraţiile de integrare europeană a Ucrainei. 

În cadrul discuţiei CAE privind Balcanii de Vest, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea unei abordări strategice a UE în actualul context regional şi menţinerea subiectului ca prioritate pe agenda CAE. A reiterat sprijinul puternic pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Macedonia de Nord şi Albania în acest an şi a reamintit, în acest context, că angajamentul european în regiunea Balcanilor de Vest nu poate fi disociat de politica de extindere. Ministrul român de externe a arătat că pandemia a reprezentat un factor amplificator al provocărilor existente şi a făcut referire la influenţele actorilor terţi asupra regiunii, subliniind importanţa alinierii partenerilor din regiune în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune (PESC).

În ceea ce priveşte evoluţiile recente din regiune, ministrul a exprimat îngrijorare faţă de situaţia din Bosnia şi Herţegovina. A pledat pentru menţinerea unui angajament politic consolidat, inclusiv prin continuarea coordonării între UE şi SUA, şi a salutat extinderea de către Consiliul de Securitate al ONU a misiunii Althea pentru încă un an. A subliniat importanţa înregistrării de progrese în Dialogul Belgrad-Priştina, exprimând sprijinul pentru activitatea Reprezentantului Special al UE, Miroslav Lajčak, care acţionează pentru angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv. Totodată, ministrul a punctat o serie de propuneri concrete care să sporească angajamentul UE în regiune, cu referire la intensificarea dialogului politic cu această regiune, la toate nivelurile, creşterea rezilienţei partenerilor, combaterea ameninţărilor hibride şi consolidarea comunicării strategice pentru a asigura o mai bună vizibilitate a acţiunilor UE în Balcanii de Vest.

În ceea ce priveşte situaţia din Sahel, ministrul de externe român a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea contextului de securitate şi a subliniat importanţa combaterii terorismului pentru a evita crearea unui arc de instabilitate din Oceanul Atlantic şi până la Marea Roşie, trecând prin Sahel, Sudan şi Etiopia. În context, a reiterat angajamentul ferm al României, alături de partenerii europeni, faţă de stabilitatea şi securitatea în regiune. A evidenţiat, de asemenea, decizia de participare a României în cadrul Task Force Takuba, precum şi creşterea prezenţei în cadrul EUTM Mali începând cu anul 2022. Totodată, ministrul Aurescu a reamintit contribuţia substanţială a ţării noastre pentru regiune în domeniul educaţiei, prin intermediul acordării de burselor de studiu.

În ceea ce priveşte evoluţiile din Mali, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii presiunii internaţionale, în contextul deteriorării situaţiei politice cu implicaţii asupra misiunii de instruire a UE (EUTM Mali) şi a relaţiei UE-Mali în ansamblu. A susţinut utilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia UE, inclusiv sancţiuni, pentru a spori presiunea asupra autorităţilor maliene şi a le determina să evite încheierea unui acord cu grupul Wagner şi să respecte calendarul electoral stabilit. Astfel de sancţiuni ar trebui să vizeze implicarea acestei entităţi şi în alte state, din Africa sau din Vecinătatea Estică. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.