România are cel mai mare număr de fumători din Uniunea Europeană, raportat la populaţie, peste 5,5 milioane. În întreaga lume există peste 1 miliard de fumători, iar previziunile OMS arată că numărul acestora nu va scădea în următorii ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fumătorii au nevoie de informaţii corecte despre riscurile asociate fumatului. Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător este să renunţe complet la ţigări şi la nicotină. Iar pentru cei care nu pot renunţa, alternativele fără fum fundamentate ştiinţific, deşi nu sunt lipsite de riscuri, pot fi o alegere mai bună decât continuarea fumatului – cu condiţia ca aceste alternative să fie produse cu respectarea standardelor corespunzătoare de calitate şi siguranţă. Un volum mare de dovezi ştiinţifice arată că produsele fără fum pot fi o alegere mult mai bună pentru fumătorii adulţi care altfel ar continua să fumeze. Informarea corectă şi echilibrată despre riscurile asociate fumatului, arderea tutunului şi substanţele rezultate în urma arderii este importantă şi poate fi în interesul sănătăţii publice, pentru că îi poate încuraja pe fumători să utilizeze produse fără fum şi să renunţe complet la ţigări.

De ce fără fum? Pentru că arderea tutunului şi fumul rezultat în urma arderii sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu tutunul în sine.

Atunci când tutunul dintr-o ţigară este ars, se produc peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele  bolilor asociate fumatului. Tot în urma arderii rezultă şi gudronul. Acesta nu este o substanţă chimică, ci totalitatea reziduurilor solide din fumul de ţigară. Alternativele fără fum nu ard tutunul, iar aerosolul generat de aceste produse este fundamental diferit de fumul de ţigară. Prin urmare, acestea nu produc nici gudron. Aşadar, dacă eliminăm arderea, expunerea la substanţele nocive şi potenţial nocive poate fi redusă semnificativ în comparaţie cu fumul de ţigară.

Acum, că ştii diferenţa dintre ţigări şi alternativele fără fum, poţi lua cele mai bune decizii pentru tine şi pentru cei din jur.  Dacă nu eşti fumător, nu te apuca niciodată de fumat. Dacă eşti fumător, renunţă complet la tutun şi nicotină. Este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru sănătatea ta. Dacă nu renunţi, ia în considerare produsele din tutun fără fum  care pot fi mai puţin nocive decât ţigările.

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.