Guvernul irakian înregistrează migranţii irakieni blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia care vor să se întoarcă ”voluntar” în Irak şi urmează să le propună un ”răspuns urgent”, declară vineri Ministerul irakian de Externe AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pregătiţi să organizăm mai mult de o călătorie pentru a răspunde urgent oricărei persoane care doreşte să se întoarcă în mod voluntar” în ţară, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei irakiene, Mohammed al-Sahaf, referindu-se la migranţii irakieni - majoritar kurzi - blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Mii de migranţi sunt blocaţi de mai multe zile într-o tabără improvizată, de partea belarusă a frontiere, şi care speră să treacă în Polonia.

Însă soarta lor a devenit subiectul unei crize între Occident, pe de o parte, şi Belarus, susţinut de Rusia, de cealaltă.

Occidentalii au condamnat, la ONU, o ”instrumentalizare orchestrată a unor fiinţe umane”.

Migranţii kurzi irakieni declară că fug de dificultăţile economice şi instabilitatea care le copleşeşte regiunea autonomă.

Diplomaţia irakiană a trimis la frontiera belaruso-poloneză diplomaţi de la Moscova şi Varşovia, pentru a le veni în ajutor, pentru ”a se asigura de securitatea lor şi a comunica cu autorităţile competente”, precizează Mohammed al-Sahaf.

Consulatele Belarusului la Ebrill în Kurdustanul irakian, şi la Bagdad, care acordau până acum viza de turism irakienilor, ”au fost închise temporar” săptămâna trecută, a anunţat el.

Compania Iraqi Airways şi-a suspendat legăturile de la Bagdad la Minsk în august, ”până la noi ordine”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al companiei naţionale irakiene, Hussein Jalil.

”Însă am obţinut autorizaţia să operăm zboruri întors de la Minsk la Bagdad, pentru a transporta irakienii blocaţi” în Belarus.

Pentru a se duce la Minsk, migranţii irakieni s-au năpustit, începând din august, asupra unor zboruri indirecte, via Turcia.

Însă Direcţia Generală a Aviaţiei turce a decis vineri să le interzică irakienilor, sirienilor şi yemeniţilor ”să cumpere bilete şi să se îmbarce către Belarus pe aeroporturi în Turcia”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Margaritis Schinas a anunţat că se duce luni la bagdad pentru a discuta despre criza migraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.