Ministerul Mediului a transmis, vineri, că SUMAL2.0 îşi demonstrează, din nou, utilitatea, întrucât două transporturi fictive de cherestea au fost identificate de Garda Forestieră Suceava.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două transporturi fictive de cherestea au fost identificate, în perioada 09-11 noiembrie, de Garda Forestieră Suceava, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Biroului de Combaterea Delictelor Silvice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi personalului din cadrul Serviciului SUMAL al MMAP. Transporturile aveau ca punct de plecare depozitele a doi operatori situate în municipiul Bucureşti şi ca destinatar un operator economic din localitatea Stulpicani, judeţul Suceava”, a transmis, vineri, Ministerul Mediului.  

Sursa citată a precizt că un operator economic din Stulpicani a expediat către două firme din Bucureşti, în zilele de 03 şi 07 noiembrie, cherestea de răşinoase totalizând 99,57 mc. Ulterior, în a doua zi, cei doi operatori economici din Bucureşti au emis doar avize de însoţire către firma din Stulpicani, fiind simulate transporturile, fără ca materialul lemnos totalizând 84,26 mc cherestea răşinoase să circule fizic de la Bucureşti spre Stulpicani.  

”Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informaţiilor generate de aplicaţia SUMAL 2.0 şi imaginile înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul înregistrat de cele transporturi. În urma verificărilor amănunţite a activităţii operatorului economic din judeţul Suceava, s-a constatat în depozitul societăţii un volum de 165 mc cherestea de răşinoase şi 8 mc buştean răşinoase, în plus faţă de documentele scriptice, fără a putea fi justificată provenienţa legală”, a mai transmis minsterul.  

Instituţia anunţă că, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală a amenzilor de 48.000 lei şi ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 247 mc material lemnos, cu o valoare totală de 117.000 lei. 

În paralel, au fost demarate controale similare de către Garda Forestieră Bucureşti, împreună cu I.G.P.R. Bucureşti la operatorii economici din Bucureşti care au emis avizele pentru cele două transporturi fictive. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.