Serviciile penitenciare ruse au anunţat miercuri că au demis din funcţie 18 angajaţi, în urma unui scandal izbucnit în urma difuzării unor înregistrări video ale unor violuri şi acte de tortură sistematice într-o închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Gulagu.net a publicat înregistrări video de la un avertizor de integritate, un fost deţinut belarus care a avut acces la la aceste înregistrări în timp ce se afla în detenţie, sub acoperirea unor activităţi de mentenanţă informatică, care a cerut între timp azil în Franţa.

Aceste imagini surprind violarea unui deţinut cu un stâlp, într-o închisoare-spital din Saratov.

Aceste dezvăluiri au condus la demisia şefului serviciilor penitenciare locale, la destituirea unor cadre ale peniteciarului respectiv şi la deschiderea a cinci anchete.

Miercuri, directorul interimar al penitenciarului din regiunea Saratov, Anton Efarkin, a anunţat că 18 funcţionari au fost destituiţi, iar 11 au fost inculpaţi cu privire la ”cele mai grave” abateri disciplinare.

”Facem totul pentru a face lumină şi a ajunge la concluziile necesare. Sunt sigur că acest lucru nu se va mai repeta în viitor”, a dat el asigurări la postul local de televiziune publică GTRK.

Proiectul Gulagu.net a publicat marţi alte înregistrări video care surprind violuri în această închisoare-spital din Saratov.

Sistemul carceral rus este afectat foarte frecvemt de scadaluri cu privire la acte de tortură - comise în mod aproape instituţionalizat - de către gardieni sau de către deţinuţi, la ordinul acestora, cu scopul de a obţine mărturisiri sub constrângere.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat miercuri în faţa presei că ”verificări” sunt încurs după acest scandal şi a apreciat că ”sistemul a reacţionat”.

Avertizorul de integritate Serghei Savelev a cerut azil politic în Franţa, subliniind că se teme de represalii din partea autorităţilor ruse, care au emis un mandat de arestare pe numele său.

El este urmărit penal cu privire la un ”acces abuziv” la date informatice, potrvit unor documente postate pe site-ul unui tribunal din Saratov.

Însă mandatul de arestare emis pe numele său a fost contestat recent de către Procuratura Regională, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.