Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat rapoarte favorabile la două dintre iniţiativele USR care facilitează accesul românilor la cărţi şi informaţie, arată un comunicat de presă al partidului. Este vorba despre proiectul de lege privind reducerea TVA pentru cărţile electronice şi presa digitală, respectiv despre propunerea legislativă prin care studenţii primesc acces gratuit la bibliotecile universitare şi central-universitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul proiect, co-iniţiat de deputatul USR Cătălin Teniţă, amendează Codul fiscal în sensul reducerii de la 19% la 5% a TVA pentru cărţile electronice şi presa digitală, aşa cum este în alte 17 state ale Uniunii Europene. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, iar ieri a primit raport favorabil în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, aşa că mai este nevoie doar de votul plenului pentru ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

„Preţul la cărţile electronice şi audio ar trebui să scadă cu aproximativ 11%. Odată intrată în vigoare legea, se va vedea acest lucru foarte repede în magazinele virtuale. În plus, am introdus şi obţinut acordul ca reducerea TVA să se aplice şi pentru presa digitală. Adică, abonamentele la presa online vor fi mai ieftine (sau mai mulţi bani vor rămâne la jurnalişti pentru că oricum domeniul trece printr-o situaţie dramatică, la modul cronic). Reducerea se va aplica şi pentru presa online străină şi, ulterior promulgării, voi face o monitorizare ca să ne asigurăm că se aplică cu adevărat”, declară deputatul USR Cătălin Teniţă, potrivit sursei citate.

Al doilea proiect, iniţiat de parlamentarii USR Filip Havârneanu şi Irineu Darău, a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi a primit ieri raport favorabil din partea Comisiei pentru învăţământ din Senat.

„Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, poliţişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie să fie condiţionat financiar. Dacă nu le oferim azi şansa de a face performanţă, mâine vor pleca în afara ţării, livrându-şi inteligenţa, potenţialul şi serviciile în state de adopţie. Gratuitatea în bibliotecile centrale universitare nu este un moft, este dorinţa miilor de studenţi din România”, declară deputatul USR Filip Havârneanu, conform sursei amintite

„Indiferent dacă studiază la Braşov, Bucureşti sau Iaşi, orice student interesat trebuie să aibă la dispoziţie, gratuit, toate resursele educaţionale disponibile în bibliotecile universitare şi central-universitare. Accesul gratuit la toate bibliotecile va include şi resursele importante de învăţare care se regăsesc în Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară «Lucian Blaga» din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» din Iaşi, sau Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» din Timişoara. Pas cu pas, ne apropiem de normalitate”, declară senatorul USR Irineu Darău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.