Criza migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia constituie o ”situaţie intolerabilă”, denunţă miercuri Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Michelle Bachelet, care reclamă un acces umanitar ”imediat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt consternată că un număr mare de migranţi şi de refugiaţi continuă să fie lăsaţi într-o situaţie disperată, în temperaturi aproape de îngheţ, la frontiera dintre Belarus şi Polonia”, denunţă într-un comunicat Michelle Bachelet.

”Îndemn statele vizate să ia măsuri imedate pentru a dezamorsa şi rezolva această situaţie intolerabilă, conform obligaţiilor care le revin, în virtutea dreptului internaţional, drepturilor omului şi dreptului refugiaţilor”, subliniază ea.

Michelle Bachelet subliniază că statele au obligaţia să protejeze dreptul la viaţă şi declară că aceste ”sute de bărbaţi, femei şi copii nu trebuie să fie obligaţi să mai petreacă nicio noapte într-o atmosferă de îngheţ fără adăpost, hrană, apă şi îngrijiri medicale adecvate”.

”Răspunsuri axate puternic asupra securităţii şi politicii, de ambele părţi, inclusiv o desfăşurare sporită de trupe, şi o retorică incendiară care le însoţeşte nu fac decât să exacerbeze vulnerabilitatea şi riscurile cu care se confruntă migranţi şi refugiaţii”, denunţă ea.

Ea face acest apel după ce Polonia a anunţat miercuri că a lansat o razie împotriva unor migranţi adunaţi la frontiera polonezo-belarusă şi a arestat peste 50 de migranţi, în contextul în care tentative de traversarea frontierei cresc, şi a acuzat Belarusul şi Rusia de organizarea unei crize la poarta UE.

Aproximativ 3.000-4.000 de migranţi - în principal kurzi din Orientul Mijlociu, s-au adunat de mai multe zile într-o zonă împădurită la frontiera externă de est a UE, la temperaturi de îngheţ, în faţa unui important dispozitiv polonez, menit să-i oprească.

UE îl acuză de mai multe săptămâni pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de alimentarea acestor tensiuni, prin acordarea de vize migranţilor şi prin trimiterea acestora la frontieră, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni impuse de Uniune Minskului în urma reprimării opoziţiei după alegerile prezidenţiale belaruse contestate din 2020.

”Un acces umanitar imediat este necesar să fe acordat actorilor umanitari şi altor membri ai societţii civile, jurnaliştilor şi avocaţilor”, cere Michelle Bachelet.

”Mai multe persoane au murit deja în ultimele luni. Gvernele din regiune nu pot să stea fără să facă nimic şi să lase să se piardă şi alte vieţi”, subliniază ea.

Michelle Bachelet subliniază că ”în virtutea dreptului internţaional, nimeni nu ar trebui să fie împiedicat vreodată să ceară azil sau alte forme de protecţie internaţională a drepturilor omului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.