Guvernul britanic a îndemnat miercuri Uniunea Europeană (UE) la ”calm” şi la ”păstrarea simţului proporţiilor”, în contextul unei amennţări tot mai mari a unui război comercial, din cauza unor dezacorduri cu privire la dispoziţii post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra cere să renegocieze în profunzime Protocolul nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitului, care menţine provncia britanică în piaţa unică europeană.

Bruxellesul refuză acest lucru şi propune doar aranjamente, iar negoceri purtate în ultimele săptămâni se află în impas.

Londra ameninţă, în cazul în care nu obţine satisfacţie, să recurgă la Articolul 16 al Protocolului, care îi permite să suspende în mod uniltaral anumite dispoziţii.

Ca represalii, UE au evocat posbilitatea de a suspenda Acordul de liber-schimb aflat în vigoare de la începutul anului, care a permis evitarea în ultimul moment a unui ”no deal” cu consecinţe economice extrem de dureroase.

”Le sugerez în mod politicos colegilor noştri europeni să rămână calmi şi să-şi păstreze simţul proporţiilor”, a declarat în Camera Lorzilor secretarul de stat însărcinat cu Brexitul David Frost.

”Noi nu suntem susceptibili să acţionăm într-un mod riscant pentru toată lumea, decât dacă UE ar reacţiona într-un mod disproporţionat şi ar decide să agraveze problemele în Irlanda de Nord, în loc să le reducă”, a ameninţat el.

Frost a dat asigurări că negocierile nu au ajuns încă într-un puct fără întoarcere.

”Eu nu voi abandona acest proces atât timp cât nu va fi clar că nu se mai poate face nimic”, a anunţat el, ameninţănd că, dacă se ajunge în această situaţie, ”măsurile de salvgardare prevăzute de Articolul 16 vor fi singura noastră opţiune”.

IRLANDA LUCREAZĂ LA MĂSURI DE URGENŢĂ

Din cauza riscului unui război comercial, Irlanda, care se află în prima linie, a anunţat marţi că lucrează la măsuri de urgenţă şi că ”şterge praful” de pe planul pregătit în vederea unui ”no deal” anul trecut.

Protocolul nord-irlandez menţine, de la începutul acestui an, provincia brtanică în cadrul Uniunii Vamale şi pieţei unice europene, cu scopul de a împiedica o reinstalare a unei frontiere fizice pe Inusla Irlanda, care ar fragiliza Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1988.

Aceste măsuri noi au perturbat aprovizionările în Irlanda de Nord, i-au înfuriat pe unionişti, ataşaţi rămânerii în cadrul Regatului Unit şi au relansat tensiuni intercomunitare.

Londra cere mai ales o suspendare a dreptului de control al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la aplicarea Protocolului şi înlocuirea acesteia cu ”un arbitraj internaţional”, o modificare pe care UE o respinge drept ”inacceptabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.