Laboratorul farmaceutic franco-austriac Valneva şi Comisia Europeană (CE) au aunţat miercuri că au încheiat un acord cu privire la furnizarea a până la 60 de milione de doze de vaccin împotriva covid-19 până în 2023, care prevede ca toate statele membre UE să poată cumpăra 27 de milioane din acest vaccin inactivat în 2022 şi 33 de milioane de doze în 2023, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un acord cu Uniunea Europeană (UE) urmează să fie încheiat ”după o examinare finală cu privire la volumele cerute de către fiecare dintre statele membre UE”, precizează într-un comunicat Valneva.

Aceasta este o veste bună pentru laboratorul farmaceutic, zguduit puternic în septembrie, după ce Guvernul britanic a reziliat un contract cu prvire la achiziţionarea a 100 de milioane de doze de vaccin anticovid, singura sa comandă la acea vreme.

În privinţa calendarului, livrarea de vaccin anticovid către UE este prevăzută în 2022, în urma unei eventuale aprobări a vaccinului de către autorităţi euroene.

Comitetul Medicamentelor de Uz Uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) urmează să înceapă în curând evaluarea treptată a datelor cu privire la VLA2001, numele vaccinului împotriva covid-19 al Valneva, precizează agenţia.

În prezent, ”acesta este singurul vaccin-candidat (anticovid) cu virus inactivat care este supus unor teste clinice” din Europa, subliniază într-un comunicat CE, care a încheiat şapte contracte de livrare de vaccinuri împotriva covid-19 cu alţi producători.

”Statele membre ar putea decide să doneze vaccin ţărilor cu venituri slabe şi intermediare sau să-l direcţioneze către alte ţări europene”, adaugă CE.

Valneva a anunţat la jumătatea lui octombrie rezultate ”iniţiale pozitive” ale testelor sale clinice din faza 3 - ultima înante de punerea pe piaţă - a acestui vaccin-candidat anticovid, în comparaţie cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

În urma anunţului de miercuri, acţiunile societăţii au crescut cu 23%, la aproape 22,50 euro, pe Bursa din Paris, către ora locală 13.00 (14.00, ora României), revenind astfel la nivelul din septembrie, înaintea rezilierii contractului de către Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.