Preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon despre tensiunile de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, au anunţat miercuri Moscova şi Minskul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi au făcut ”un schimb de opinii despre situaţia refugiaţilor”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, fără să facă alte precizări.

Servciul de presă al preşedintelui belarus a anunţat că ”în conversaţie s-a acordat un loc deosebit situaţiei de la frontiera belaruso-poloneză şi acţiunilor dure ale părţii poloneze faţă de civili”.

”Desfăşurarea unor trupe regulate poloneze la frontieră este deosbit de îngrijorătoare”, apreciază Minskul.

Cei doi lideri, aflaţi la putere de 20 de ani, au discutat despre această situaţie ”în detaliu”, precizează preşedinţia belarusă.

Sute de migranţi se înghesuiau la frontiera belaruso-polonă, în frig, săptămâna aceasta, o situaţie orchestrată de către Mnsk, acuză Varşovia.

Uniunea Europeană (UE) îl acuză pe preşedintele belarus Aleksdandr Lukaşenko de orchestrarea sosirii acestui val de migranţi şi refugiaţi, ca măsură de retorsiune faţă de sancţiuni impuse de către europeni regimului, în urma reprimării reprimării brutale a opoziţiei belaruse.

Minskul respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său Varşovia de faptul că nu-şi respectă obligaţiile umanitare.

Un purtător de cuvânt al Kremşinului, Dmitri Peskov, a anunat că ”observă foarte atent” stuaţia de la frontiera de est a UE.

”Este o problemă veritabilă care priveşte Belarusul şi Polonia. Noi suntem, bineînţeles, foarte îngrijoraţi”, a adăugat el.

Polonia anunţă de săptămâni de zile că un număr tot mai mare de persoane, provenind majoritatea din Orientul Mijlociu, încearcă să pătrundă în mod ilegal pe teritoriul său din Belarus.

Tensiunile au culminat luni cu sosirea a sute de migranţi la frontieră, unde au fost blocaţi de rânduri de grăniceri polonezi şi de un dispozitiv de sârmă ghimpată.

Vladimir Putin este principalul susţinător al lui Aleksandr Lukaşenko, tot maiizolat pe plan internaţional, în urma reprimării brutale a opoziţiei în Belarus în 2020.

MORAWIECKI: CRIZA MIGRAŢIEI, O AMENINŢARE LA ADRESA SECURITĂŢII ATEA ŞI STABILITATEA ÎNTREGII UE

Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat anterior că criza de la frontiera polonezo-belarusă ameninţă ”stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene (UE).

”Sigilarea frontierei poloneze ţine de interesul nostru naţional. Însă azi e în joc stabilitatea şi securitatea întregii UE”, a apreciat el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Acest atac hibrid al regimului Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa împreună cu partenerii noştri din NATO şi UE”.

”PROVOCĂRI”

Belarusul a respins marţi acuzaţii ”fără fundament” ale Varşoviei, potrivit cărora Minskul s-ar afla în spatele tentativelor de trecere ilegală a frontierei belaruso-poloneze de către mii de migranţi.

”Ministerul belarus al Apărării consideră acuzaţiile părţii poloneze drept fără fundament şi fără justificare”, subliniază într-un comunicat ministerul, care acuză la rândul său Polonia de faptul că amplifică ”în mod deliberat” tensiunile.

NATO a denunţat luni drept ”inacceptabil” modul în care Belarusul ”foloseşte” pronblema migraţiei.

Un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, Peter Stano, a evocat posibilitatea impunerii de către UE a unor noi sancţiuni Belarusului.

Minskul a avertizat marţi Polonia împotriva oricărei ”provocări” la frontiera lor comună, unde mii de migranţi sunt comasaţi cu speranţa de a intra în UE.

”Ţinem să punem dinainte în gardă partea poloneză împotriva utilizării oricărei provocări” a Belarusului, ”cu scopul de a justifica eventuale acţiuni belicoase ilegale”, a subliniat într-un comunicat Ministerul belarus de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.