Numărul persoanelor aflate la limita fometei în 43 de ţări a atins 45 de milioane, iar situaţiile de insecuritate alimentară acută au crescut în lume, a avertizat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această creştere a numărului persoanelor ameninţate de foamete - de la 42 de milioane la începutul anului, la 45 de milioane - a fost constatată cu ajutorul unei evaluări a insecurtăţii alimentare potrivit căreia alte trei milioane de persoane se confruntă, în prezent, cu foametea în Afganistan, potrivit agenţiei ONU cu sediul la Roma.

”Zeci de milioane de persoane se află la capătul puterii. Conflictele, modificările climatice şi covid-19 au crescut numărul persoanelor aflate în situaţie de foamete acută”, avertizează directorul executiv al PAM David Beasley.

”Ultimele date arată că peste 45 de milioane de persoane se află la limita foametei”, avertizează conducătorul PAM în urma unei vizite în Afganistan, unde Programul furnizează ajutoare unui număr de 23 de milioane de oameni.

”Preţul carburanţilor creşte, preţul producelor alimentare creşte extrem, fertilizanţii sunt mai scumpi, iar toţi aceşti factori alimentează o nouă criză, la fel ca cea care afectează în prezent Afganistanul şi situaţii de urgenţă vechi ca cele din Yemen şi Siria”, avertizează el.

Costul prevenţiei foametei în lume se ridică la şapte miliarde de dolari  în creştere faţă de cele 6,6 miliarde de dolari cât era la începutul anului trecut şi este necesar să se ţină cont de faptul că mecanismele tradiţionale de finanţare sunt copleşite.

Familiile care se confurntă cu situaţii de insecuritate alimentară acută sunt nevoite ”să facă alegeri devastatoare” - şi anume să-şi căsătoriească copii prea tineri, să-i retragă de la şcoală sau să-i hrănească cu greieri, frunze sau cactus, potrivit PAM.

Potrivit unor Informaţii de presă, în Afganistan ”familii (sunt) nevoite să-şi vândă copiii într-o încercare disperată de supravieţuire”, trage ONU un semnal de alarmă.

Numeroase secete în Afganistan şi o prăbuşire economică a ţării au afectat familiile, în timp ce 12,4 milioane de persoane din Siria nu ştiu ce vor mânca a doua zi - mai multe decât în orice moment al Războiului din Siria, care a izbucnt în urmă cu zece ani, potrivit PAM.

Situaţii de foamete acută s-au constatat în Etiopia, Hait, Somalia, Angola, Kenya şi Burundi, potrivit PAM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.