Douăzeci şi unu de cercetători cărora le-a fost decernată una dintre cele mai înalte distincţii ale Braziliei au refuzat să primească sâmbătă medaliile, după ce preşedintele Jair Bolsonaro i-a retras din listă pe doi dintre colegii lor a căror activitate aparent nemulţumeşte guvernul, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele de extremă dreapta a nominalizat 25 de persoane pentru a primi Ordinul Naţional în Merit Ştiinţific pe care Brazilia l-a creat în 1992 cu scopul de a recompensa autorii celor mai importante contribuţii în ştiinţă şi tehnologie. Două zile mai târziu, el a retras numele a doi eminenţi cercetători din această listă. 

Unul dintre ei este Marcus Lacerda, care a realizat unul dintre primele studii despre ineficienţa contra Covid-19 a clorochinei, mult timp susţinută de Jair Bolsonaro în lupta contra pandemiei. Cealaltă persoană este Adele Benzaken, care a fost concediată din fruntea Departamentului pentru HIV/SIDA a Ministerului brazilian al Sănătăţii atunci când Bolsonaro a devenit preşedinte în 2019. 

„Este o nouă demonstraţie clară de persecuţie a oamenilor de ştiinţă”, au scris în scrisoarea deschisă cei 21 de protestatari, care au denunţat „o strategie de atac sistematic a ştiinţei şi tehnologiei” din partea actualului guvern brazilian. Prin „acest protest, care ne întristează”, cercetătorii spun că îşi exprimă „indignarea în faţa distrugerii sistemului universitar brazilian şi a ştiinţei şi tehnologiei în general”. 

Jair Bolsonaro a fost aspru criticat din partea comunităţii ştiinţifice pentru tăierile sale din buget la cercetare şi tehnologie, respingerea constant a rezultatelor ştiinţifice şi a răspândirii de false informaţii, în special în ceea ce priveşte Covid-19. 

Preşedintele, pe lângă apelul său de a folosi clorochina în tratarea acestei boli, în ciuda dovezilor de ineficienţă a ei, a ignorat şi recomandările experţilor în ceea ce priveşte utilizarea măştilor de protecţie sau a izolării pentru a stopa pandemia. 

Într-un interviu pentru AFP, Adele Benaken s-a arătat „extrem de onorată” de această decizie a colegilor ei de a refuza medaliile în faţa a ceea ce ea a numit un tratament „neelegant” al guvernului faţă de ea şi faţă de colegul ei Marcus Lacerda. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.