”Jurnalista cetăţeană” chineză Zhang Zhan - încarcerată după ce a filmat carantna din Wuhan, primul oraş din lume afectat de covid-19 - este aproape să moară, avertizează familia acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zhang Zhan, în vârstă de 38 de ani, se află în greva foamei, după ce a fost condamnată, la sfârşitul lui 2020, la patru ani de închisoare cu privire la ”provocarea unor tulburări ale ordinii publice” - un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanţilor politici.

În februarie 2020, această fostă avocată din Shanghai s-a dus la Wuhan, în centrul Chinei, pentru a relata despre stuaţie de la faţa loculu, la câteva zile după plasarea în carantină a acestei metropole cu 11 milioane de locuitori.

Imagini pe care le-a filmat cu bolnavi în pat pe culoarele unui spital supraaglomerat au oferit o rară perspectivă asupra condiţiilor santare din oraşul pradă a noului coronavirus.

Ea este grav slăbită în prezent şi ”riscă să nu mai trăiască mult”, avertiza , pe Twitter., săptămâna trecută, fratele său, Zhang Ju.

”Poate că nu ieşi din iarnă”, aprecia el.

”Se pare că pentru ea doar Dumnezeu mai contează şi adevărul în care crede”, scria el, precizând că şi-a rugat sora, în scrisor, ”să aibă grijă de ea”.

AFP scrie nu a fost în măsură să intre în contact cu Zhang Ju, iar mama acestuia a refuzat orice comentariu.

Unul dintre avocaţii jurnalistei, care a cerut protecţia anonmatulu, a declarat AFP că familia a cerut, în urmă cu trei săptămâni, un drept de vizită în Închisoarea pentru femei din Shanghai, dar nu a primit niciun răspuns.

Avocaţii nu au informaţii despre starea actuală a deţinutei, însă au anunţat că, de când a fost condamnată, ea refuză să mai mănânce şi este hrănită cu forţa, printr-o sondă nazală.

Contactată de AFP, închisoarea a refuzat să comenteze.

Amnesty International a îndemnat joi regimul comunist chinez să o elibereze pe Zhang Zhan imediat, ”pentru ca ea să înceteze greva foamei şi să primească tratamentul medical de care are nevoie”.

”Comunitatea internaţională trebuie să exercte presiuni asupra regimului chinez pentru a obţine eliberarea imediată a lui Zhang Zhan, înainte să fie prea târziu”, a pledat miercuri Reporters sans frontières (RSF).

În afară de Zhang Zhan, cel puţin alţi trei jurnalişti independenţi - Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua - au fost plasaţi în detenţie după ce au acoperit criza epidemiei covid-19 la Wuhan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.