Cinci persoane au fost reţinute în urma celor 25 de percheziţii făcute în judeţul Bistriţa-Năsăud, în dosarul vizând o grupare specializată în tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals. Angajaţi ai unui ocol silvic şi reprezentanţi ai unei firme sunt suspectaţi că exploatau ilegal lemn, prejudiciul depăşind 600.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Potrivit Poliţiei Române, în urma percheziţiilor de joi, au fost descoperiţi şi ridicaţi 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani şi 160 de lire sterline, dispozitive şi materiale folosite la marcarea arborilor, documente şi înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de ţigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum şi 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare şi 92 de cartuşe pentru arme de vânătoare.
 
Totodată, au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru audieri. Ulterior, cinci persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore. 
 
În cursul zilei de joi, acestea vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru dispunerea unor măsuri preventive. 
 
Joi, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud - Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au făcut 25 de percheziţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, la sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic şi locuinţele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals. 
 
Cele 25 de percheziţii au vizat documentarea activităţii infracţionale a 32 de persoane.
 
Din cercetări a reieşit că, începând din anul 2019 şi până în prezent, în urma unor înţelegeri prealabile, angajaţi ai unui ocol silvic şi administratori ai unor societăţi comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos, ar fi fost exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Astfel, ar fi fost pusă în valoare şi exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă, prejudiciul fiind estimat la peste 600.000 de lei. 
 
Potrivit IGPR, personalul silvic cu atribuţii de control, din cadrul aceluiaşi ocol silvic, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare de fapt neconformă cu realitatea, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal sau alte nereguli, fără a fi constatate tăierile ilegale din parchetele exploatate.
 
Poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice şi reprezentanţii Gărzii Forestiere Cluj continuă activităţile de control şi inventariere a materialului lemnos deţinut în depozitele vizate.
 
În acest caz, cercetările sunt continuate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, folosirea dispozitivelor de marcat fără drept sau nerespectarea reglementărilor legale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals şi vor fi extinse cu privire la nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi deţinerea de alcool şi tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.
 
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Ordine Publică şi Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
 
La activităţi au participat poliţişti şi luptători de acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Suceava, Alba, Hunedoara, Cluj, Covasna, Sălaj, Bihor, Sibiu şi Satu-Mare, precum şi reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud şi ai Gărzii Forestiere Cluj.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.