Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că nu a observat o consolidare a trupelor ruseşti la frontiera sa de est, după ce presa americană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mişcări militare ale Moscovei în această regiune tensionată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nicio desfăşurare suplimentară de untăţi, armanet şi echipament militare ruseşti către frontiera Ucrainei nu a fost observată”, a anunţat luni seara, într-un comunicat, Ministerul ucrainean al Apărării.

Potrivit Kievului, mişcările semnalate de către presa americană sunt ”acţiuni planificate în cadrul deplasării unor trupe în urma unor exerciţii”.

Cotidianul american The Washington Post (WP) scrie că oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mişcări recente documentate recent prin înregistrări video puse în circulaţie pe reţele de socializare.

În aceste înregistrări apar trenuri şi camioane ruseşti de transport, între altele, dar şi tancuri şi rachete.

Aceste postări ar putea fi o operaţiune ”psihologică” împotriva Kievului, a reacţionat luni armata ucrainană.

Pentagonul a anunţat, la rândul său, că Washingtonul urmăreşte ”îndeaproape” situaţia la frontiera Ucrainei cu Rusia.

Întrebat despre aceste materiale din presa americană, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a aprecat marţi că este sunt ”de proastă calitate” şi a îndemnat să nu li se acorde atenţie.

Însă el nu a dezminţit în mod explicit aceste mişcări şi a subliniat că Moscova îşi rezervă dreptul exclusiv de a-şi deplasa trupele aşa cum pofteşte.

Rusia ”va continua să ia măsuri în vederea asigurării securităţii sale”, a continuat Peskov, evocând tendinţe ”expansioniste şi agresive” în jurul teritoriului rus, ”mai ales din partea NATO”.

Regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, este din 2014 teatrul unui război soldat cu peste 13.000 de morţi, între forţe de la Kiev şi separatişti proruşi susţinuţi militar şi financiar de Kremlin, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Această regiune rămâne tensionată.

În aprilie, Occidentul s-a alarmat în urma unei importante desfăşurări de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, care a alimentat temeri cu privire la o escaladare.

Un oficial american, contactat de AFP, declară sub protecţia anonimatului că recentele mişcări ruseşti în regiune sunt reale, dar mai puţin importante decât în aprilie şi, de asemenea, mai îndepărtate de forntieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.