Lungmetrajul „Os de peşte/ Fishbone”, regizat de Dragomir Sholev, producţie Bulgaria - România, va fi lansat în cinematografele din România pe 25 martie 2022, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul spune povestea lui Ivo, manager al unui camping de la malul mării, care refuză să îngroape un alt delfin eşuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate şi este hotărât să pornească o anchetă deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanţe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autorităţile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

Povestea a fost scrisă de Dragomir Sholev împreună cu Emanuela Dimitrova şi Georgi Merdzhanov pe parcursul a aproximativ 7 ani. Consultantul regizorului a fost Răzvan Rădulescu.

„Filmul este inspirat din faptele reale prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria şi a scos la lumină o mulţime de absurdităţi în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi focusa foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local, ori eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveştii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenţei într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcţionare”, spune regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

Dragomir Sholev adaugă: „Ideea mea iniţială a fost să evit pe cât posibil corpul delfinului, însă, pe măsură ce se conturau personajele secundare, s-a simţit nevoia să fie văzut, drept urmare am ajuns să expun în cadru bucăţele de corp. Astfel, punctul de vedere al delfinului a devenit personaj în sine în film”.

Structura narativă elaborată „seamănă foarte mult cu o coloană vertebrală de care sunt prinse oasele mici şi care conturează poveştile din film. Fiecare scoate la iveală probleme diferite, fiecare os se împotmoleşte în gâtul unui alt personaj”, mai explică cineastul.

Din distribuţie fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev - Rafe (bunicul Chavo).

Pentru a avea cât mai multă autenticitate în film, regizorul a lucrat cu mulţi neprofesionişti, dar şi cu actori fără prea multă experienţă, chipuri noi cu care publicul nu era familiarizat.

„Os de peşte/ Fishbone” este o producţie KLAS Film şi Hi Film Productions, în co-producţie cu Televiziunea Bulgară, în colaborare cu Avanpost şi TVR. Susţinut de Bulgarian National Film Center şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Imaginea este semnată de Nenad Boroevic, scenografia - de Severina Stoyanova, montajul - de Cătălin Cristuţiu, muzica de Nikola Gruev – Kottarashky, sound design-ul şi muzica adiţională poartă semnătura lui Marius Leftărache.

Producători sunt Rossitsa Valkanova şi Ada Solomon. Lungmetrajul va fi distribuit în cinematografele româneşti de microMULTILATERAL.

Dragomir Sholev a absolvit regia la Academia Naţională de Teatru şi Film din Bulgaria în 2007. Scurtmetrajele realizate în timpul studenţiei, „Family” (2002), „Habanera” (2003), „Before Life, After Death” (2005), „The Go-Between” (2008), au fost selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri internaţionale.

Sholev a lucrat ca asistent de regie pentru numeroase producţii. Debutul său în lungmetraj, „Shelter” (2010), scris împreună cu Răzvan Rădulescu, a avut premiera mondială în secţiunea New Directors a Festivalului de la San Sebastián şi a avut un traseu festivalier impresionant, cu numeroase distincţii.

Dragomir Sholev a regizat peste 300 de spoturi publicitare şi videoclipuri, produse în Bulgaria, dar şi în Grecia, Ucraina, Belarus, Kazahstan şi China.

„Os de peşte/ Fishbone” este cel de-al treilea lungmetraj al său. A avut premiera la Golden Rose Film Festival din Varna (Bulgaria), unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine (Nenad Boroevic) şi cu premiul Uniunii Cineaştilor din Bulgaria pentru cel mai bun film. Toamna aceasta a rulat şi în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.