Aproximativ 200 de persoane au manifestat luni la Anguillara Veneta, în apropiere de Veneţia, în nord-estul Italiei, împotriva acordării cetăţeniei de onoare preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, ai cărui strămoşi sunt originari din această comună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele brazilian de extremă dreapta, care a venit în Italia să asiste la summitul G20 de la Roma în weekend, urma să asiste personal la ceremonia de înmânare a acestui titlu onorific.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, copleşiţi de sărăcie, aproximativ 1.000 de locuitori ai acestei comune, inclusiv strămoşii lui Jair Bolsonaro, au emigrat în Brazilia.

Reprezentanţi ai unor partide şi sindicate de stânga au manifestat, în ploaie şi ceaţă, cu banderole şi panouri împotriva foarte controversatului preşedinte brazilian de extremă dreapta, care face obiectul multor critici pe scena internaţională, atăt din cauza politicii sale cu privire la mediu, cât şi a poziţiei sale faţă de pandemia covid-19.

”Este corect să viziteze oraşul din care provine familia sa, dar nu să fie prezentat ca un model de urmat prin acordarea cetăţeniei de onoare”, a declarat AFP Antonio Spada, un consilier muncipal al acestei comune conduse de către Liga, partidul de extremă dreapta suveranist şi împotriva migraţiei al lui Matteo Salvini, care deţine controlul asupra regiunii Veneto.

ABSENT LA COP26

Jair Bolsonaro urma să primească luni, în cadrul unei ceremonii la Primăria Anguillara Veneta, un orăţel cu 4.000 de locuitori, cetăţenia de onoare, care i-a fost acordată în mod oficial luni, în urmă cu o săptămână.

El urma apoi să ia masa împreună cu mai mulţi membri ai aripii italiene a familiei Bolsonaro, într-o vilă elegantă din secolul al XVII-lea din regiune.

Manifestanţi au scris pe un panou mare ”Afară cu Bolsonaro”. Pe o banderolă scrisă de mână se putea citi mesajul ”Anguillara iubeşte Brazilia, dar nu pe Bolsonaro”.

Susţinători ai lui Bolsonaro au venit, de asemenea, în localitate.

”Sunt aici pentru a-i spune că nu este singur”, a declarat AFP o femeie elegantă, Silvana Kowalsky, în vârstă de 50 de ani, care a venit în mod special de la Veneţia, situată la 85 de kilometri depărtare, pentru a-şi exprima susţinerea.

Aceşti susţinători, care purtau steaguri braziliene, erau însă mai puţin numeroşi.

Despădurirea şi incendiile în Amazona au ”explodat” după instalarea la putere a lui Bolsonaro, în 2019, iar Guvernul său cere să fie plătit pentru a apăra pădurea amazoniană, din care 60% se află în Brazilia şi a cărei menţinere este crucială în vederea opririi încălzirii globale.

Jair Bolsonaro a decis, altfel, să boicoteze Conferinţa ONU privind modificările climatice (COP26), care are loc la Glasgow, în Scoţia, în urma summitului G20 de la Roma, pentru a se duce la Anguillara Veneta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.