Premierul Macedoniei de Nord Zoran Zaev a demisionat din cauza rezultatelor slabe ale partidului său, SDSM (stânga), în alegerile muncipale, în această ţară din Balcani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi asum responsabilitatea acestor rezultate în alegeri. Demsionez din postul de premier”, a declarat duminică presei Zoran Zaev.

În turul doi al acestor alegeri, duminică, SDSM a fost înfrânt la Skopje şi în cea mai mare parte a oraşelor mari şi centrelor urbane, după ce a obţinut, în 2017, victorii în peste jumătate dintre cele 80 de municipalităţidin Macedonia de Nord.

”Am adus libertatea şi democraţia, iar democraţia înseamnă să-ţi asumi responsabolitatea”, a declarat Zoran Zaev.

Ales premier în 2017, el a pus capăt regimului de zece ani al lui Nikola Gruevski şi partidului acestuia VMRO-DPMNE (dreapta), zguduit de un scandal al unor interceptări ilegale care au dezvăluit o corupţie endemică.

Zoran Zaev a încheiat în 2018 un acord cu Atena prin care a soluţionat un conflict cu Grecia cu privire la numele ”Macedonia”, prin adăugarea calficativului ”de Nord” numelui ţării, în vederea evitării unei confuzii cu provincia greacă cu acelaşi nume.

Încheierea acestui acord a deschis, în principiu, uşa negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE).

Însă Macedonia de Nord s-a lovit, ulterior, de reticenţe ale Franţei şi Bulgariei, şi nu a lansat încă aceste negocieri de aderare la UE.

Guvernul Zaev a fost afectat de o serie de scandaluri, ceea ce explică în parte rezultatul slab în alegerile muncipale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.