”Liderul suprem” al talibanilor, un personaj ”invizibil”, mollahul Hibatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public în mod oficial de la numirea sa în funcţie în 2016, a participat la o ceremonie la Kandahar, în sudul Afganistanului, au anunţat lideri talibani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comandorul credincioşilor, şeicul Hibatullah Akhundzada, a apărut la o mare adunare, la celebra madrassa Hakimiya, şi a vorbit timp de zece minute cu vitejii soldaţi şi discipoli”, a anunţat duminică, într-un comunicat, Guvernul taliban, care publică drept o dovadă o înregistrare audio.

În acest clip audio se aude în mod foarte indistinct mollahul, spunând rugăciuni şi dând binecuvântări.

Potrivit unei surse locale, mollahul Hibatullah Akhundzada a sosit la această şcoală coranică din Kandahar cu un convoi de două maşin, în condiţii de securitate drastice, iar nicio fotografie nu a fost autorizată.

Talibanii, care au păsrat mult timp tăcerea asupra locului în care se află mollahul, au anunţat în septembrie că Hibatullah Akhundzada trăeşte ”de la bun început” la Kandahar şi că urma să apară ”în curând în public”.

Până  când i-a succedat în 2016 lui Mansour - ucis într-un atac aerian american cu dronă în Pakistan -, Hibatullah Akhundzada era relativ necunoscut, el fiind mai implicat în chestiuni judiciare şi religioase decât în manevre militare.

Odată ajuns la putere, mollahul Akhundzada a obţinut rapid loialitatea egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, care l-a catalogat drept ”emirul credincioşilor” şi i-a consolidat, astfel, credibilitatea în lumea jihadistă şi sunnită.

În funcţia de ”lider suprem”, mollahul Akhundzada este însărcinat să menţină unitatea în cadrul mişcării islamiste, o misiune complexă în contextul unor lupte interne care au fracturează puternic mişcarea jihadistă de ani de zile şi care persistă după  revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, la jumătatea lui august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.