Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reacţionat sâmbătă, după ce MAE rus a criticat ceremonia desfăşurată la un monument dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, din Chişinău, şi a vorbit despre o ”glorificare a complicilor criminalilor nazişti”. ”Regretăm că MAE rus întreţine retorica neconstructivă privind evenimente istorice. Partra română a transmis că notează cu regret insistenţa MAE al Federaţiei Ruse de a întreţine retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice şi de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă dezacordul ferm faţă de poziţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării şi sfinţirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial – „Cişmeaua general George P. Ion" din Chişinău. MAE român notează cu regret insistenţa MAE al Federaţiei Ruse de a întreţine retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice şi de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice”, transmite Ministerul de Externe.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării şi sfinţirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţiile în care există o practică internaţională clară şi consolidată cu privire la monumentele de război şi comemorarea tuturor soldaţilor căzuţi la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federaţiei Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie.

Conform NOI.md, purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zacharnova a criticat ceea ce anumit inaugurarea ”cu onoruri militare şi în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai Ministerelor Apărării şi Culturii din Republica Moldova”, unui ”monument al comemorării soldaţilor armatei române care au luptat de partea trupelor naziste”.

"Este anul 2021 - aceasta nu este în toiul celui de-al Doilea Război Mondial, nu este perioada în care nu exista Tribunalul de la Nuremberg. Aceasta este situaţia în care deciziile Tribunalului de la Nuremberg sunt recunoscute ca fiind fundamentale pentru evaluarea acestor evenimente istorice şi nu sunt supuse revizuirii. Pe monument a fost instalată o placă: "...80 de ani de la eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de nord de către armata română". Este vorba despre invazia ocupanţilor româno-fascişti pe teritoriul URSS în 1941. Această acţiune este cinică. Şi din cauza faptului că în 1937, pe acelaşi loc a fost ridicat un monument pentru a marca 20 de ani de la luptele din estul României în Mărăşti şi Mărăşeşti în vara anului 1917, unde trupele ruse şi române au opus împreună rezistenţă armatei germane", a subliniat Maria Zaharova, conform sursei citate.

"Condamnăm ferm această acţiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor nazişti, care a provocat o respingere bruscă chiar şi în Moldova, ai cărei oameni preţuiesc amintirea faptelor soldaţilor sovietici, în primul rînd ale ostaşilor lor. De ce autorităţile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chişinăului oficial să nu se lase condus de forţe revanşiste, încercările lor de a falsifica istoria şi să nu fie toleranţi cu propaganda directă a ideilor naziste", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.