Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii lumii care se reunesc în cadrul COP26, summitul ONU privind modificările climartice ce începe duminică la Glasgow, să dea ”de urgenţă” ”răspunsuri efciente crizei ecologice”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decidenţii politici care se reunesc la COP26, la Glasgow, sunt chemaţi să dea de urgenţă răspunsuri eficiente crizeiecologice actuale şi să ofere astfel o speranţă concretă generaţiilor viitoare”, a îndemnat el vineri, într-o alocuţiune difuzată de BBC, avertizând împotriva unei ”ameninţări fără precedent a modificărilor climatice şi degradării casei noastre comune”.

Aproximativ 200 de ţări se reunessc, începând de duminică, timp de două săptămâni, în cadrul COP26, pentru a încerca să se pună de acord asupra modului în care să-şi reducă mai mult emisiile de dioxid de carbon (CO2), cu speranţa de a opri încălzirea globală sub pragul de 1,5°C faţă de nivelul preindustrial.

Mulţi consideră că acest summit ONU constituie ultima şansă de atingere a acestui obiectiv.

Papa avertizează împotriva unei ”ameninţări fără precedent a modificărilor climatice şi degradării casei noastre comune”.

Însă, în opinia sa, această ”succesiune de crize” de mediu, economice, umanitare şi sanitare care lovesc în acest moment lumea constituie, poate, şi un moment de ”oportunităţi” de care se poate profita, ”pe care nu trebuie să le irosim”.

”Cea mai importantă concluzie de tras din aceste crize este nevoia noastră de a construi împreună, pentru ca să nu mai existe frontiere, bariere sau ziduri politice după care să ne ascundem”, a subliniat el, denunţând replierea în ”izolaţionism, protecţionism şi exploatare”.

”Nu vom ieşi niciodată dintr-o criză singuri, fără ceilalţi”, avertizează el.

Papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, nu va participa personal la negocieri la COP26, însă cardinalul Pietro Parolin, numărul doi la vatcan, va conduce delegaţia Sfântului Scaun.

Francisc se întâlneşte vineri, în marja G20, cu preşedintele american Joe Biden, un catlic practicant, şi cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, iar sâmbătă are loc un prim tête-à-tête cu premierul indian Narendra Modi.

Papa Francisc s-a alăturat, la începutul lui octombrie, unui număr de 40 de lideri religioşi împreună cu care a lansat un apel adresat şefilor de stat şi de guvern prezenţi la COP26, prin care-i îndeamnă să adopte ”măsuri urgente, radicale şi responsabile” în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.