Justiţia germană a condamnat joi un fost angajat al unei societăţi de securitate informatică la doi ani de închisoare - cu suspendare -, acuzat de faptul că a trimis Rusiei date despre Camera Deputaţilor (Bundestag), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germanul Jens F., în vârstă de 56 de ani, a fost găst vinovat de spionaj în favoarea unei entităţi străine, după ce i-a dat în 2017 unui ataşat militar de la Ambasada Rusiei un CD cu peste 300 de fişiere cu planuri ale clădirilor folosite de către Bundestag.

Acest ataşat militar, care se afla la acea vreme în post la Berlin, este supectat de faptul că este un angajat al serviciilor militare ruse de informaţii GRU.

Jens F. are un trecut marcat politic de fost ofiţer la o divizie de blindate din cadrul armatei est-germane. El a fost, în perioada 1984-1990, un colaborator neoficial al Stasi, fosta poliţie politică din fosta Germanie de Est (RDG), dezvăluie revsta Der Spiegel.

I s-a propus o înţelegere prin care să-şi recunoască vina în schimbul unei pedepse cu închisoarea cuprinsă între 20 de luni şi doi ani, însă acesta nu a acceptat.

Parchetul a cerut să fie condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare, iar apărarea a pledat achitarea, argumentând că nicio dovadă nu arată că Jens F. i-a dat documente ataşatului militar rus.

Potrivit avocatului său, Friedrich Humke, parchetul şi-a bazatacuzaţiile numai pe trecutul clientului său şi pe activităţile acestuia în fosta Germanie de Est comunistă.

Acest dosar este unul dintre numeroasele contencioase între Germania şi Rusia.

Berlinul acuză Moscova de amestec şi de implicare în mai multe cazuri de spionaj.

El acuză Rusia de piratarea informatică la scară mare, în 2015, a Bundestagului şi serviciilor cancelarului Angela Merkel.

Hackeri şi-au procurat, în paralel, în perioada 2012-2015, datele personale dintr-o mesagerie a Angelei Merkel.

În iunie, un cercetător rus de la o universitate din Bavaria a fost arestat, suspectat de spionaj în favoarea Moscovei.

Un tribunal judecă de aproape un an de zile un bărbat suspectat de asasnarea, în 2018, din ordinul Moscovei, a unui georgian, din cadrul minorităţii cecene, într-un parc din Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.