Polonia a fost condamnată miercuri să plătească Bruxellesului o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi, din cauză că nu a pus capăt activităţii Camerei Cisciplinare a Curţii Supreme, o instituţie-cheie în cadrul unei controversate reforme a sistemului judiciar polonez, a anunţat justiţia europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această sancţiune financiară a fost cerută la 7 septembrie de către Comisia Europeană (CE), căreia este necesar să-i fie plătită această sumă.

Hotărârea intervine într-un contenscios grav între CE şi Polonia pe tema statului de drept şi independenţei justiţiei poloneze.

Şeful Guvernului conservator naţionalist polonez Mateusz Morawiecki s-a angajat să abolească Camera Disciplinară, a cărei desfiinţare a fost anunţată de către Varşovia în august - dar care continuă să funcţioneze.

Acest organ este acuzat de CE de subminarea autonomiei magistraţilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dispus la 14 iulie ca Polonia să oprească ”de îndată” activitatea acestei Camere.

Varşovia nu a respectat această hotărâre, iar CE a reclamat CJUE să-i impună sancţiuni, apreciind că ”sistemele judiciare ale UE trebuie să fie independente şi echitabile”.

”Respectarea măsurilor provizorii dispuse la 14 iulie este necesară, în vederea evitării unei prejudicieri grave şi ireparabile a ordinii juridice a Uniunii Europene şi a valorilor pe care este fondată Uniunea, şi anume cea de stat de drept”, subliniază miercuri CJUE, cu sediul la Luxemburg.

Această lipsă a independenţei justiţiei poloneze şi a primatului dreptului european asupra dreptului naţional polonez au fost unul dintre subiectele dominante ale summitului european al Celor 27 la sfârşitul săptămânii trecute.

Varşovia se află în conflict cu Bruxellesul de mai mulţi ani cu privire la reforme judiciare angajate de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polobia, acuzat de subminarea independenţei judecătorilor.

Tensiunile au crescut în urma unei hotărâri, la 7 octombrie, a Tribunalului Constituţional polonez, care a decretat anumite articole ale tratatelor europene incompatibile cu Constituţia poloneză.

Această hotărâre a fost denunţată de către Bruxelles drept un atac fără precedent asupra primatului dreptului european şi asupra competenţei CJUE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.