Facebook a retras de pe platformă o transmisie video live în care preşedintele brazilian Jair Bolsonaro cita o falsă informaţie care asocia vaccinarea împotriva covid-19 şi SIDA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultima sa postare live pe Facebook, joi, Bolsonaro a răspândit informaţii despre un articol potrivit căruia rapoarte ofciale ale Guvernului Marii Britanii ar arăta că persoane care au fost vaccinate complet anticovid ar putea ”dezvolta sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA)”.

”Vă recomand să citiţi acest articol. Nu am să-l citesc aici, pentru că risc să am probleme cu live-ul meu (pe Facebook)”, declara el, părând să anticipeze posibilitatea ştergerii acestui conţinut de către reţeaua de socializare.

În martie, Facebook a şters o înregistrare video în care Jair Bolsonaro provoca o adunare în toiul celui de-al doilea val al epidemiei covid-19 în Brazilia, soldat cu peste 2.500 de morţi pe zi.

Însă este pentru prima oară când una dintre transmisiunile sale live de joi este vizată de o astfel de măsură.

Informaţiile din articolul respectiv despre vaccinuri anticovid şi SIDA au fost dezminţite de către Guvernul din Rregatul Unit la serviciul de fact checking AFP.

Societatea Braziliană de Boli Infecţioase a emis sâmbătă un comunicat în care dă asigurări că ”nu există nicio legătură cunoscută între vaccinuri împotriva covid-19 şi sindromul imunodeficitar dobândit”.

Transmisiunea video în direct săptămânală de joi a preşedintelui brazilian nu mai era disponibilă duminică seara pe Facebook şi nici pe Instagram, altă reţea de socializare a grupului.

”Politica noastră nu permite să se publice afirmaţii potrivit cărora vaccinurile anticovid antrenează moartea sau probleme grave de sănătate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook.

Preşedinţia braliziană, contactată de AFP cu privire la acest subiect, nu a răspuns.

Preşedintele brazilian de extremă dreapta şi-a multiplicat declaraţiile controversate despre vaccinuri şi a mers până la a afirma, anul trecut, că vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech poate ”transforma (oamenii) iîn crocodili”.

Şeful statului brazlian declară de mult timp că ar fi ”ultimul brazlian” care s-ar vaccina şi a anunţat recent că a abandonat definitiv să se vaccineze.

O comisie de anchetă parlamentară din cadrul Senatului a cerut săptămâna trecută inculparea lui Jair Bolsonaro din cauza politicii sale - pe care o denunţă drept ”iresponsabilă” - din timpul crizei sanitare.

Comisia îl acuză de întârzieri în achiziţionarea vaccinului anticovid şi de răspândirea de informaţii false despre pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.