Gaze toxice emanau, de sâmbătă, de la bordul unui port-container cipriot care a luat foc în largul coastei canadiano-americane la Oceanul Pacific, majoritatea echipajului a fost evacută, iar incendiul de la bordul Zim Kingston a fost ”stabilizat”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Paza de Coastă canadiană, după ce a mobilizat mai multe nave în weekend pentru a controla incendiul în partea din faţă a corgoului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În funcţie de condiţiile meteorologice de luni, ”pompieri specializaţi în materii periculoase urcă la bordul navei pentru a lupta împotriva incendului persistent şi a se asigura că este stins”, a anunţat Paza de Coastă, în contextul în care o furtună puternică era preconizată luni, pe coasta de vest nord-americană, de la  San Francisco la Vancouver.

Nava cipriotă se află în Strâmtoarea Juan de Fuca, care marchează frontiera între Canada şi Statele Unite, a anunţat armatorul acesteia.

Ea se afla în ape de la frontieră vineri seara ”şi aştepta să intre în portul Vancouver, atunci când un episod meteorologic extrem a zgâlţâit puternic nava, ceea ce a antrenat căderea peste bord a unor containere”, rezumă societatea cipriotă.

În urma acestui incident, două containere avariate au luat foc sâmbătă, precizează societatea Danaos.

Paza de Coastă canadiană anunţa duminică faptul că ”un incendiu a izbucnit în zece containere”.

O hotărâre de evacuare a fost luată de către căpitanul navei, iar 16 persoane au fost evacuate, potrivit Pazei de Coastă.

Căpitanul portcontainerului şi ”personal-cheie au rămas la bord pentru a superviza lupta împotriva incendiului”, a anunţat Danaos.

”Din cauza naturii produselor chimice de pe portcontainer, turnarea apei direct pe foc nu este o opţiune”, a subliniat pe Twitter Paza de Coastă.

Un remorcher trimis la faţa locului - Seaspan Raven - a ”răcit coca Zim Kingston, stoprind-o cu apă rece”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au anunţat autorităţile canadiene.

Potrivt postului public de televiziune Radio-Canada, 40 de containere s-ar fi pierdut în Oceanul Pacific.

Paza de Coastă canadană şi cea americană acţionau împreună pentru a le găsi.

Portcontanerul transporta peste 52 de tone de produse chimice, potrivit Radio-Canada.

Armatorul navei, societatea cipriotă Danaos, a anunţat că urma să trimită la bord experţi ”pentru a se asigura că se îndeplinesc condiţiile care permit întoarcerea” la bord a celor 16 membri ai echipajului evacuaţi sâmbătă.

Cinci marinari, inclusiv căpitanul, au rămas la bordul portcontainerului.

”Nave de remorcare de urgenţă şi alte remorchere ne vor ajuta să supraveghem evoluţia situaţiei, pentru a ne asigura că cei cinci membri ai echipajului navei sunt în siguranţă” ş că nava rămâne securizată, a anunţat duminică Paza de Coastă.

În pofida faptului că situaţia nu prezintă riscuri la adresa uscatului, precum o maree neagră sau o maree toxică, ”rafale violente de vânt (erau) prevăzute în regiune” duminică seara, ”iar echope supraveghează calitatea aerului atât pe apă, câr şi pe mal”, au anunţat autorităţile, din cauza unor îngrijorări cauzate de fumul chimic degajat de incendiu.

Serviciile meteorologice canadiene au avertizat că ”o furtună de toamnă mai degrabă intensă” urma să aibă loc pe litoralul canadian începând de duminică seara, cu rafale de 70 până la 90 de kilometri pe oră, în zona oraşului Victoria, în Columbia Britanică, în largul căreia se află portcontainerul, la ancoră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.