Forţe armate l-au arestat luni pe premierul sudanez Abdallah Hamdok, din cauză că a refuzat să suţină o ”lovitură de stat”, a anunţat Ministerul sudanez al Informaţiei, după mai multe săptămâni de tensiuni între civli şi militari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce a refuzat să susţină lovitura de stat, forţe armate l-au arestat pe premierul Abdallah Hamdok şi l-au dus către un loc necunoscut”, anunţă într-un comunicat ministerul.

Majoritatea miniştrilor şi membrilor civili ai Consiliului Suveranităţii, care coordonează tranziţia în Sudan, au dist arestaţi luni, a confrmat ministerul.

”Forţe militare” se află în spatele arestării liderilor civili ai tranziţiei, arestaţi acasă, în zori, după săptămâni de tensiuni între civili şi militari, care cooperau în cadrul tranziţiei post-Béchir, precizează în acest comunicat, postat pe Facebook Ministerul Informaţiilor.

”Membrii civili ai Consiliului Suveranităţii”, care coordonează tranziţia, ”şi majoritatea miniştrilor (...) au fost duşi către o destinaţie necunoscută”, se arată în comunicat.

Militari au luat cu asalt sediul redioteleviziunii de stat sudaneze la Omdourman, un oraş-geamăn al Khartoumului, de care care este despărţit printr-un pod, peste Nil, precizează ministerul.

”Angajaţi sunt reţinuţi”, anunţă ministerul, iar televiziunea de stat difuza un lung concert de muzică tradiţională.

Asociaţia Profesioniştilor - unul dintre vârfurile lancei revoltei care a pus capăt, în 2019, celor 30 de ani de dictatură a preşedintelui Omar el-Béchir, i-a îndemnat pe sudanezi la ”nesupunere” faţă de ”lovitura de stat”.

Această coordonare şi-a lansat apelul într-un mesaj postat pe Twitter, în pofida faptului că Internetul a fost întrerupt în ţară luni dimineaţa.

Statele Unite s-au declarat ”profund îngrijorate” de aceste anunţuri cu privire la preluarea puterii de către militari, care sunt ”contrare Declaraţiei Constituţionale (care reglementează tranziţia în Sudan) şi aspiraţiilor democratice ale poporului sudanez”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Emisarul american în Cornul Africii Jeffrey Feltman.

”Orice schimbare a Guvernului de tranziţie pune în pericol ajutorul american”, a avertizat el.

Înaltul Reprezentant UE pentru Polică Externă Josep Borrell îndeamnă comunitatea internaţională, într-un mesaj postat pe Twitter, ”să repună tranziţia sudaneză pe şine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.