Armata franceză l-a ucis sâmbătă, în Mali, pe liderul jihadist Nasser Al Tergui, comandantul katibei de la Gourma a Grupului de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM), apropiat Al-Qaida, a anunţat joi Statul Major francez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nasser Al Tergui era numărul doi în katiba Gourma-Serma a GSIM şi şeful katibei de la Gourma, activă la frontiera dintre Mali şi Burkina Faso, precizează într-un comunicat Statul Major.

Potrivit armatei franceze, "Nasser Al Tergui exercita importante responsabilităţi operaţionale în cadrul katibei Gourma-Serma. El era specializat în plasarea de dispozitive explozive improvizate şi mine”.

El a intrat în rândul Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) în 2012, când grupări jihadiste au cucerit Tombouctou.

”Neutralizarea şefului katibei de la Gourma va permite o reducere a capacităţilor de a face rău ale unei grupări terosite armate cunoscută prin faptul că comite atacuri vizând forţe locale şi prin numeroase atrocităţi vizând populaţia locală”, îşi exprimă satisfacţia Statul Major.

”Vineri, 15 octombrie, un vehicul la bordul cărua se aflau cinci bărbaţi a fost reperat de o dronă, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Gossi. Verificarea încrucişată a unor informaţii clasificate a permis confirmarea prezenţei la bordul acestui vehicul a lui Nasser Al Tergui", însoţit de alţi patru membri GSIM, se precizează în comunicat.

La 16 octombrie, vehiculul se îndrepta către sud. ”Militarii din cadrul Forţei Barkhane decid să lanseze o operaţune de interceptare a vehiculului şi celor cinci bărbaţi”, însă, ”după ce vehiculul a refuzat să se oprească, două atacuri aeriene au avut loc pentu a-l opri. Vehiculul a fost distrus, iar cei cinci ocupanţi au fost neutralizaţi”.

Un grup de comando a fost transportat cu un elicopter în zona atacului aerian, pentru a recunoaşte şi recupera material de interes, care se află în curs de exploatare.

Această nouă ”neutralizare” a unui lider jihadst de către francezi are loc în contextul în care autorităţile din Mali au încredinţat în mod oficial Ministerului Afacerilor Relogioase dosarul unui dialog cu anumite grupări jihadiste, într-un moment delicat al relaţiilor cu Parisul.

Franţa, principalul aliat al Mali, a refuzat mereu acest dialog.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.