O Comisie de anchetă parlamentară (CPI) din cadrul Senatului brazilian a cerut miercuri inculparea preşedintelui Jair Bolsonaro cu privire la zece infracţiuni ”intenţionate”, în cursul pandemiei covid-19, inclusiv cu privire la ”crimă împotriva umanităţii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un raport CPI cu privire la gstionarea pandemiei covid-19 - care s-a soldat cu peste 600.000 de morţi în Brazilia - a fost făcut public de publicaţii importante, în timp ce raportorul se pregătea să citească acest document, foarte aşteptat.

”După şase luni de activitate intensă, această Comisie parlamentară a cules probe care arată că Guvernul federal (...) a acţionat cu lentoare în lupta împotriva pandemiei (noului) coronavirus, expunând în mod deliberat populaţia unui risc real de infectare în masă”, acuză autorii acestui raport de aproape 1.200 de pagini.

CPI, din care fac parte senatori de diverse culori politice, a dat un verdict devastator imaginii şefului statului, şi cere inculparea acestuia cu privire la ”şarlatanie” şi ”prevaricaţiune”.

CPI - denunţată de către Bolsonaro drept ”o mascaradă” - a fost teatrul unor audieri agitate, mărturii emoţionante şi dezvăluiri infiorătoare despre experimente asupra unor ”cobai umani” cu remedii ineficiente.

Senatorii cosnideră că infracţunile citate în raport sunt ”intenţionate” şi că Guvernul Bolsonaro a decis în mod intenţionat să nu ia măsurile necesare în vederea opririi circulaţiei noului coronavirus.

Aceste acuzaţii - extrem de grave - urmează să aibă consecinţe mai degrabă simbolice, pentru moment, în contextul în care preşedintele de extremă dreapta este susţinut în Parlament, în măsură să evite deschiderea împotriva acestuia a unei proceduri de destituire.

Procurorul general Augusto Aras, un aliat al lui Bolsonaro, poate opri orice inculpare.

CPI cere, de asemenea, inculparea a patru miniştri şi doi foşti miniştri.

Cei trei fii mai mari ai preşedintelui sunt, de asemenea, vizaţi de CPI, cu privire la ”incitare la crimă” prin difuzarea de informaţii false.

”Avcest raport este un instrument de răzbunare împotriva lui Bolsonaro şi familiei sale. Este evident că nici fraţi mei, nici eu şi cu atât mai puţin preşedintele nu am comis cea mai mică infracţiune”, a declarat cu puţin înainte de prezentarea textului fiul mai mare al şefului statului, senatorul Flavio Bolsonaro.

”NOI MERITĂM SCUZE”

CPI nu are puterea să anajeze ea însăşi urmăriri judiciare, însă dezvăluirile sale ar putea avea un imapct politic considerabil, în contextul în care sondaje de opinie îl prezintă pe Jair Bolsonaro ca perdant în faţa fostului preşednte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, cu un a înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Acest raport urma să fie transmis parchetului, singurul competent să inculpe persoanele incriminate de către CPI.

În cazul lui Jair Bolsonaro, specialişti consideră o inculpare puţin probabilă, întrucât ea ţine de procurorul general.

În urma audierii mai multor miniştri, funcţionari de rang înalt şi conducători de întreprinderi şi spitale, audierile în CPI au luat o întorsătură mai umană luni, prin mărturii ale unor familii victime ale covid-19.

”Merităm scuze din partea celei mai înalte autorităţi a statului (preşedintele Bolsonaro). Aceasta nu este o chestiune politică. Vorbim despre vieţi”, a declarat, cu lacrimi în ochi, şoferul de taxi Márcio Antônio Silva, care şi-a pierdut fiul în vârstă de 25 de ani.

”Ceea ce am văzut noi este antiteza a ceea aşteptam de la un preşedinte al Republicii. Noi nu l-am văzut vreodată vărsând vreo lacrimă de compasiune sau transmiţând condoleanţe poporului brazilian în doliu”, a declarat în CPI Antônio Carlos Costa, preşedintele ONG-ului Rio de Paz.

”GRIPUŞOARĂ”

CPI a anchetat cu privire la responsabilitatea Guvernului în grava penurie de oxigen care a cauzat moartea a zeci de bolnavi de covid-19 prin asfixiere la Manaus (nord), discursul împotriva carantinei al lui Jair Bolsonaro şi negarea sa a gravităţii covid-19 - ”o gripuşoară”.

Guvernul este acuzat, de asemenea, de întârzieri şi este suspectat de corupţie în achiziţionarea vaccinurilor anticovid.

Comisia a examinat, de asemenea, relaţiile între Brasilia şi companii mutuale private de sănătate, acuzate de promovarea unui ”tratament precoce” cu hidroxiclorochină, a cărei ineficienţă a fost dovedită ştinţific.

Una dintre aceste companii, Prevent Senior, este suspectată de faptul că a făcut experimente, fără ca bolnavii de covid-19 să ştie acest lucru, cu acest tip de tratamente şi că a exercitat presiuni asupra medicilor săi pentru ca aceştia să le prescrie unor ”cobai umani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.