Preşedintele rus Vladimir Putin nu participă la Conferinţa mondială de luptă împotriva modificărilor climatice COP26, la Glasgow, a anunţat miercuri Kremlinul, care dă însă asigurări că dosarul luptei împotriva încălzirii globale rămâne o ”prioritate” a Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, (preşedeintele rus Vladimir) Putin nu se va duce nici la Glasgow”, a anunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a anunţat marţi că liderul rus nu participă la summitul G20 în Italia.

”Problematica (modificărilor climatice) aflată pe agendă la Glasgow este, cu toate acestea, una dintre cele mai mari priorităţi ale politicii noastre externe”, a dat asigurări Peskov.

Însă Rusia urmează să fie reprezentată la COP26, a anunţat el, fără să facă alte precizări.

Vladimr Putin anunţa la jumătatea lui octombrie că Rusia, unul dintre cei mai mari piluatori din lume, vizează neutralitatea carbonului la prizontul lui 2060.

Cotidianul Kommersant dezvăluia, la începutul lui octombrie, că Guvernul rus pregăteşte o nouă strategie de mediu, cu măsuri mai puternice, în vederea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit acestui plan, Moscova ar viza să-şi reducă emisiile cu aproape 80% până în 2050, printr-o abandonare treptată a cărbunelui ca sursă de electricitate, în favoarea, între altele, a unei ponderi mai mari a energiei nucleare.

Tematica mediului a apărut abia tardiv în discursul oficial în Rusia, unul dintre princialii producători de hidrocarburi din lume.

Vladimir Putin a minimalzat mult timp rolul omului în modificările climatice, însă s-a arătat în ultima vreme mai angajat în acest subiect, în urma unei multiplicări a catastrofelor naturale - de exemplu incendii-record - în Rusa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.