Construcţiile industriale înregistrează o scădere de 6% la nivel naţional şi se observă o migrare a investiţiilor spre Sud-Estul României, cel mai probabil datorită necesarului de forţă de muncă disponibilă în această regiune, arată o analiză Victa.ro, platforma de asistenţă de vânzări la şantiere. De asemenea, sectorul retail este unul dintre domeniile care păstrează o creştere a numărului total de şantiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Construcţiile industriale înregistrează o scădere de 6% la nivel naţional şi se observă o migrare a investiţiilor spre Sud-Estul României, cel mai probabil datorită necesarului de forţă de muncă disponibilă în această regiune", relevă o analiză Victa.ro, platforma de asistenţă de vânzări la şantiere.

De asemenea, sectorul retail este unul dintre domeniile care păstrează o creştere a numărului total de şantiere. 

Domeniul industrial este unul de interes pentru investitorii din piaţa construcţiilor pe baza cererii pentru  spaţii de depozitare şi logistică. Totuşi, în primul semestru din 2021 curba evoluţiei a intrat pe un trend descendent. Astfel, dacă analizăm primele 6 luni, reiese o scădere de -5,72% în 2021 comparativ cu rezultatul din anul anterior, potrivit datelor Victa.ro.

"Mai exact, dacă în analiza din prima jumătate a anului 2020, exista un total de 2762 de investiţii industriale monitorizate, în 2021 vorbim despre 2604. Cele mai multe investiţii s-au anunţat în luna iunie (699 proiecte industriale) peste maximul din aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce la polul opus stă luna ianuarie cu doar 280 de proiecte identificate. De altfel, debutul anului a fost cea mai slabă perioadă pentru acest segment, însă nu este un lucru deloc străin, având în vedere că dinamica a fost similară şi în anii anteriori", arată Victa.ro.

Una dintre puţinele zone care au înregistrat creşteri în perioada analizată este Sud-Estul României. Comparativ cu rezultatele din prima jumătate a anului 2020, Sud-Estul României a crescut cu 7,4% numărul de proiecte industriale, de la 312 investiţii la 335 în 2021, potrivit datelor Victa.ro.

 Totuşi, cel mai bine reprezentată rămâne zona de Nord-Vest, cu 503 proiecte industriale în primele 6 luni din anul curent. Deşi a scăzut cu 11,8 puncte procentuale numărul de investiţii, rezultatul indică totuşi că această zonă a ţării atrage în continuare investitorii cu multiple oportunităţi.

Evoluţii favorabile s-au înregistrat şi în zonele Bucureşti - Ilfov (creştere de 5,8% de la 208 investiţii în primele 6 luni din 2020 la 220 în primele 6 luni din 2021) şi Centru (creştere de 5,2% de la 345 investiţii în primele 6 luni din 2020 la 363 în primele 6 luni din 2021). Aproape jumătate din totalul proiectelor identificate şi monitorizate cu ajutorul VICTA.ro în primele 6 luni ale anului curent sunt încadrate la spaţii de depozitare.

“Vorbim despre un total de 1.106 investiţii, o cifră dublă faţă de segmentul care ocupă locul doi în acest clasament, spaţiile de producţie. În cazul acestora din urmă observăm că în primele 6 luni au fost doar 612 investiţii, un total inferior comparativ cu cel înregistrat în anul precedent când se anunţau 728 astfel de investiţii. De interes pentru investitori au fost şi spălătoriile auto, cu 338 de proiecte identificate şi monitorizate în perioada analizată”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus, companie care a lasat Victa.ro. 

Cele mai numeroase proiecte sunt în stadiu de autorizare. Este vorba despre aproape jumătate din totalul proiectelor identificate în perioada analizată (43%), mai exact 1.120. Pe sectorul proiectelor în construcţie se regăsesc un total de 461 de investiţii (18% din total), o cifră în uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent când totalul indica 505 astfel de proiecte. A crescut considerabil numărul de proiecte finalizate.

Potrivit Victa.ro, 22% din totalul investiţiilor au fost finalizate. Mai exact, 579 investiţii, comparativ cu doar 322 identificate în primele 6 luni din 2020. Cel mai slab stau în 2021 proiectele în amenajare (doar 3% din total), cele în proiectare (2% din total) şi intenţie (1% din total).

Clasificate în funcţie de dimensiunea şantierului, se observă că în primele 6 luni ale anului, cele mai numeroase au fost, din nou, investiţiile medii. Cu un total de 912 astfel de investiţii, majoritatea sunt rămase înainte de execuţie. Este vorba de 686 înainte de execuţie, în timp ce 226 au intrat în construcţie sau amenajare. De altfel, construcţiile medii deţin şi cel mai bun procentaj de investiţii intrate în construcţie, cu un total de 193 identificat în perioada analizată.

"În cazul proiectelor mari avem în continuare un raport de 1 la 3. Astfel, din 357 proiecte monitorizate cu ajutorul Victa.ro, 233 sunt în stadii incipiente (înainte de execuţie: în proiectare, intenţie, înainte de execuţie şi autorizare), în timp ce alte 124 sunt în execuţie (construcţie sau amenajare)", mai arată compania.

Sectorul retail este unul dintre domeniile care păstrează o creştere în ceea ce priveşte evoluţia numărului total de şantiere. În acest caz regăsim un avans de 8,19%, de la 1.135 de proiecte anunţate în 2020, la 1.228 identificate în primele 6 luni din 2021. Cea mai productivă lună a rămas şi în acest caz iunie (389 şantiere monitorizate), locul doi fiind ocupat în acest an de luna aprilie cu 219 şantiere monitorizate şi locul 3 de luna mai cu 184 şantiere monitorizate.

Deşi în uşoară scădere comparativ cu rezultatele înregistrate în anul precedent, zona de Nord-Vest rămâne un magnet pentru investiţiile de retail. Este vorba despre 214 astfel de proiecte, cu 6,55% mai puţine decât în anul anterior. Tot pe trend descendent în acest an este şi zona de Nord-Est cu o diferenţă de -3,68 puncte procentuale comparativ cu rezultatul din 2020 (de la 163 de proiecte la 157 în 2021).

“Totuşi, este important să menţionăm aici că vorbim şi despre creşteri considerabile în anumite zone ale ţării. Ne referim mai exact la zona de Sud (creştere cu 23,91% de la 92 de investiţii în 2020 la 114 în 2021) şi la Bucureşti - Ilfov (creştere de 20,71% de la 160 investiţii în 2020 la 204 în 2021). Zona de Sud-Vest se păstrează cu 88 proiecte şi în 2021. Dacă analizăm subdomeniile încadrate pe acest segment, observăm că investitorii au înclinat înspre proiectele de tip magazine. Mai precis 939 din totalul de investiţii de tip retail au fost încadrate aici, un număr mai mare comparativ cu cel de anul trecut”, se arată în studiul Victa.ro.

La o distanţă considerabil de mare se află, pe locul doi în topul preferinţelor, investiţiile de tip showroom (89 investiţii identificate şi monitorizate de echipa de cercetare IBC Focus în perioada analizată), în timp ce pe locul 3 se află cele de tip supermarket (72 de investiţii identificate şi monitorizate).

Un aspect important de subliniat şi punctat este faptul că 19% din totalul proiectelor de retail din primele 6 luni ale anului se aflau în construcţie la momentul realizării acestei analize şi alte 19% au fost finalizate. Vorbim de 232 şantiere în construcţie şi alte 229 finalizate. Această valoare din urmă indică şi o creştere comparativ cu numărul înregistrat în anul precedent, când vorbeam despre 128 investiţii finalizate. Totuşi, în ciuda optimismului indicat din perspectiva proiectelor în construcţie, cele mai numeroase rămân totuşi investiţiile în autorizare. În primele 6 luni ale anului curent am avut 567 proiecte în autorizare, practic 46% din totalul şantierelor monitorizate cu ajutorul Victa.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.