Medici au recomandat spitalizarea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în greva foamei de 20 de zile împotriva încarcerării sale, după ce s-a întors din exil în această ţară din Caucaz, a anunţat miercuri avocatul său, Dito Sadzaglişvili, elatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mulţi medici au examinat marţi seara ”starea sănătăţii clientului meu aflat în detenţie şi au recomandat spitalizarea” acestuia, a declarat el AFP.

Fostul preşedinte ”a acceptat să ia medicamentele care i-au fost prescrise şi urma să ia o decizie cu privire la o eventuală spitalizare, după ce va discuta despre acest lucru cu medicii săi”, a anunţat avocatul.

Preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, Mihail Saakaşvili, în vârstă de 53 de ani, în continuare popular, a revenit în Georgia la 1 octombrie, după opt ani de exil.

El a fost arestat imediat, în vederea ispăşirii unei condamnări, în 2018, cu privire la ”abuz de putere”, pe care o denunţă drept poltică.

În semn de protest faţă de încarcerarea sa, el a intrat în greva foamei.

Medicul său personal, Nikoloz Kipşidze, a dezvăluit că fostul preşedinte are probleme sangvine, care fac refuzul acestuia de a se alimenta ”deosebit de periculos”.

Guvernul georgian a anunţat marţi că va urma recomandările medicilor, însă a subliniat că este necesar ca Mihail Saakaşvili să-şi dea acordul pentru a fi spitalizat.

Opozantul s-a arătat până în prezent inflexibil.

”Îmi voi continua greva foamei atât timp cât voi fi încarcerat”, a anunţat Saakaşvili într-un comunicat publicat miercuri de către avocatul său.

Potrivit avocatului, legea georgiană permite almentarea unui grevist al foamei fără acordul acestuia doar dacă grevistul nu mai este conştient.

Zeci de mii de susţinători ai lui Saakaşvili au manifestat săptămâna trecută la Tbilisi şi au cerut eliberarea acestuia.

Peste 90.000 de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

Un personaj charismatic şi ambivalent, reputat din cauză că a luptat în mod eficient împotriva corupţiei, Mihai Saakaşvili a părăsit Georgia în 2013, la câteva luni după ce partidul său, Mişcarea Naţională Unită (MNU, în prezent principala forţă a opoziţiei), a fost înfrânt în alegerile legislative.

Arestarea sa a agravat criza politică în care se află Georgia de la alegerile parlamentare din octombrie 2020, în care Partidul Visul Georgian a obţinut o victorie, dar care au fost marcate de acuzaţii de fraude masive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.